erik ullenhag

Integrationsminister Erik Ullenhag säger att det är viktigt speciellt fokusera på den utbredda islamofobins i samhället. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. (Foto David Lagerlöf/Expo)

Regeringen ökar anslagen till insatser mot rasism

Publicerad 2013-08-28

Regeringen avsätter mer pengar till kampen mot främlingsfientlighet i 2014 års budget. Det handlar om 20 miljoner under perioden 2014 och 2017.

"Olika minoriteter såsom judar, muslimer, romer och afrosvenskar utsätts fortfarande för främlingsfientlighet och intolerans", skriver regeringen i en promemoria.

Regeringen vill se ytterligare satsningar i skolan.

– Jag blir ibland bekymrad över en minskad kunskap kring Förintelsen eller folkmord i modern tid, som på Balkan. Det bästa sättet att möta fördomar är genom ökad kunskap, och vi måste våga ta den här diskussionen i skolan, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP), rapporterar Svenska Dagbladet.

Regeringen har genomfört ett utbildningsprojekt i Malmö för att motverka islamofobi och antisemitism. Ullenhag menar att islamofobi är något som det måste fokuseras på de närmaste åren.

– Det finns väldigt mycket fördomar mot islam och muslimer, där vi långsiktigt behöver ta debatten om den väldigt enkla frågan, att människor ska behandlas som människor, säger han.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA