Risk för ytterligare en tom SD-stol i Värmland

Publicerad 2013-05-14

Sverigedemokraten Amanda Andersson hann delta på två möten i Kils kommunfullmäktige innan hon flyttade i slutet av förra året. Sedan dess har hennes stol stått tom.

Tomma stolar och vildar

  • I Värmland står redan två SD-stolar tomma, i Säffle och i Arvika. Därtill har partiet förlorat fyra stolar i länet då företrädare blivit politiska vildar, en i Arvika, två i Torsby, och en i Forshaga.
Enligt kommunallagen upphör en fullmäktigeledamots uppdrag så fort han eller hon flyttar från kommunen. Ledamoten förväntas då avsäga sig sin plats, så att stolen kan fyllas av någon annan.

Sverigedemokraten Amanda Andersson är sedan den 28 december folkbokförd i Fagersta, men hon har ändå inte avsagt sig platsen i Kil.

– Hon är inte längre valbar och uppdraget har egentligen upphört. Vi ska skicka ut information till henne där vi uppmanar henne att agera, säger Cecilia Hurtig, administrativ chef i Kils kommun.

Andersson ersatte Sandra Bergman i början av förra året sedan också hon flyttat från kommunen. Därefter deltog hon på två fullmäktigemöten, den 24 maj och den 20 juni. Sedan dess har ingen representant från SD suttit med på fullmäktiges möten.

Runar Filper, distriktsordförande i Värmlands län, säger till Expo Idag att han inte vet vem som kommer att ersätta Andersson. Risken är att stolen kommer att förbli tom, precis som i två andra fall i Värmland.

Amanda Andersson är ordförande för SDU i Västmanland. Hon har inte gått att nå för en kommentar.

Expo Idag berättade i går om SD-politikern Ida Martinsson, som flyttat från Karlstad. Till skillnad från Andersson avsade hon sig platsen i fullmäktige när hon flyttade.
Robin Folkö

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA