Rysk hbt-organisation attackerad

Publicerad 2013-11-06

I söndags kväll attackerade två gärningsmän en rysk hbt-organisation. Två personer skadades och tillståndet är allvarligt för ytterligare en person. Organisationen ser attacken som ett bevis på det ökade våldet mot hbt-personer.

- Det var en vanlig träff för hbt-ungdomar och sympatisörer i frågan, säger Maria Kozlovstava, som arbetar på Ryska hbt- nätverket till Expo Idag. Vi drack bara lite te och pratade, som vanligt.

Dörren var olåst och två män i mask och mörka kläder gick in i den ryska hbt- organisationen LaSky. De sökte efter en vän sa de. En 23-årig kvinna frågade vem vännen var, vad vill ni? Då drog en av männen fram ett vapen och började skjuta. Samtidigt attackerade den andra mannen kvinnan med ett baseballträ.

En ung man sköts i ansiktet och en kula fastnade i ena ögat. Han befinner sig fortfarande på sjukhuset och läkarna bedömer hans tillstånd som allvarligt. Förmodligen kommer han att förlora synen på ögat.

Även om söndagens attack troligen inte var direkt riktade mot de bägge offren så har båda tidigare blivit utsatta för homofobiska attacker. Den unga kvinnan attackerades i samband med ett prideevent i Sankt Petersburg. Mannen anfölls för några månader sedan på tunnelbanan av gärningsmän som provocerats av hans regnbågepin.

Sammanlagt var de runt 25- 30 på regnbågskvällen.

- Vi är fortfarande i chock. Det är första gången vi attackeras öppet, det har aldrig hänt förr, säger Maria Kozlovstava.
Trots attacken kommer organisationen inte att lägga ner sitt arbete.

- Vi kommer definitivt att fortsätta. Dessa typer av brott blir fler och fler. Nationalisterna börjar bli allt mer aggressiva och våldsamma men vi måste fortsätta vårt arbete. Det är tydligt att det behövs, säger Maria Kozlovstava.

Sankt Petersburgs allmänna åklagarämbete har tillsatt en utredning kring händelsen som de kallar för "huliganism".
Sumbu Temo

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA