Sajt mot antisemitism sprider islamofobi

Publicerad 2013-08-30

En sajt kopplad till den israeliska regeringen och som kartlägger antisemitism har återigen uppmärksammats för att sprida islamofobi. I en artikel om judehat i Malmö agerar redaktören för det antimuslimska Tryckfrihetssällskapet Ingrid Carlqvist expert.

I en artikel som publicerats på den till israeliska regeringen knutna organisationen The Coordination Forum for Countering Antisemtism (CFCA) behandlas antisemitismen i Malmö. Artiklarna sprider fördomsfulla åsikter om muslimer, rapporterar Svenska Kommittén mot antisemitism, SKMA.

I artikeln intervjuas Ingrid Carlqvist som är grundare till det antimuslimska tryckfrihetssällskapet. Hon presenteras som "analytiker". Den rasistiska tidningen Dispatch International som hon är chefredaktör för beskrivs som en "oberoende nyhetsorganisation baserad i Malmö som frekvent kritiserar etablerad press". Carlqvist får oemotsagt påstå att den "politiska klassen" och "regeringsstödd eller – styrd media" förminskat problemet med antisemitism i Malmö. Carlqvist menar att svenska medier i flera års tid vägrat skriva om antisemitism i Malmö. När ämnet väl började bevakas så dolde medierna det, enligt Carlqvist "verkliga problemet" som påstås vara "den stora muslimska gruppen". I CFCA:s artikel påstår även Carlqvist att människor i Sverige och utanför landet fått intrycket att "blonda svenskar stod bakom trakasserierna av judar".

CFCA har tidigare uppmärksammats för att på sin sajt lagt ut en antimuslimsk film som utgavs beskriva debatten kring den före detta socialdemokratiska politikern Omar Mustafa. Filmen plockades bort efter att bland annat SKMA kritiserat publiceringen. CFCA skrev i ett mejl till Expo Idag att det var ett misstag som ledde fram till den publiceringen.

Återigen är SKMA kritiska:

"Det finns all anledning att sakligt belysa och diskutera antisemitismen i vissa muslimska opinioner och bland radikala islamister – vilket också sker- men artikeln på CFCA:s webbsida gör något annat: den misstänkliggör och demoniserar muslimer som kategori och skänker legitimitet åt muslimhatets farligaste röster. Att CFCA återigen ger utrymme åt denna typ av propaganda är djupt beklagligt och måste starkt fördömas. En 'antirasism' som ser mellan fingrarna på eller underblåser annan rasism är ingen antirasism".
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA