Samkönade äktenskap lagliga i Frankrike

Publicerad 2013-05-20

I Fredags på den internationella dagen mot homofobi och transfobi blev Frankrike det 14 landet i världen som legaliserat äktenskap mellan samkönade par. President Francois Hollande skrev under en lag som dessutom ger samkönade par rätt att prövas som adoptivföräldrar.

Francois Hollande lovade i sin valkampanj att legalisera äktenskap för samkönade par. Förslaget har mött stora protester i Frankrike och homofobiska hatbrott har ökat i landet. Den 26 maj planeras en ny protest i Paris, rapporterar TT. Samtidigt planeras vigslar. En lokalordförande för en HBT-organisation har meddelat att hon ska gifta sig den 29 maj.

Hollande har lovat att skydda homovigslar från attacker eller störningar.

– Jag kommer att säkerställa att lagen fullt ut gäller i hela landet, och jag kommer inte acceptera några störningar av dessa bröllop, sa han, rapporterar TT.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA