Samkönade äktenskap lagliga i Frankrike

Publicerad 2013-05-20

I Fredags på den internationella dagen mot homofobi och transfobi blev Frankrike det 14 landet i världen som legaliserat äktenskap mellan samkönade par. President Francois Hollande skrev under en lag som dessutom ger samkönade par rätt att prövas som adoptivföräldrar.

Francois Hollande lovade i sin valkampanj att legalisera äktenskap för samkönade par. Förslaget har mött stora protester i Frankrike och homofobiska hatbrott har ökat i landet. Den 26 maj planeras en ny protest i Paris, rapporterar TT. Samtidigt planeras vigslar. En lokalordförande för en HBT-organisation har meddelat att hon ska gifta sig den 29 maj.

Hollande har lovat att skydda homovigslar från attacker eller störningar.

– Jag kommer att säkerställa att lagen fullt ut gäller i hela landet, och jag kommer inte acceptera några störningar av dessa bröllop, sa han, rapporterar TT.
Daniel Vergara

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.