pol jussi halla aho

Den sannfinländske riksdagsledamoten Jussi Halla-Aho vill skrota lagen om hets mot folkgrupp. Han har själv tidigare dömts för brottet (Expo)

Sannfinländare vill slopa hets mot folkgrupp

Publicerad 2013-09-11

Den hetsdömde sannfinländske riksdagsledamoten Jussi Halla-Aho har meddelat att han ska skicka in en motion om att avkriminalisera hets mot folkgrupp. Ett liknande förslag skapade nyligen debatt när Samlingspartiets ungdomsförbund lyfte fram det.

2012 fastslog Högsta domstolen att Jussi Halla-Aho gjort sig skyldig till brott mot trosfriden och hets mot folkgrupp. I ett pressmeddelande skriver Halla-Aho att han planerar att lägga en motion där de båda brotten avkriminaliseras. Han menar att lagarna är luddiga och används för att kväva "kritiska åsikter om invandring". Brott mot trosfrid hävdar Halla-Aho mest "skyddar islam", rapporterar Hufvudstadsbladet.

Tidigare har Samlingspartiets ungdomsförbund krävt att lagen om hets mot folkgrupp ska slopas. De fick kalla handen. Samlingspartiets partiledare statsminister Jyrki Katainen skrev på Facebook att en "människas värdighet inte kan kompromissas och deras integritet bör skyddas med ord och handlingar", rapporterar Hufvudstadsbladet.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA