pol jussi halla aho

Den sannfinländske riksdagsledamoten Jussi Halla-Aho vill skrota lagen om hets mot folkgrupp. Han har själv tidigare dömts för brottet (Expo)

Sannfinländare vill slopa hets mot folkgrupp

Publicerad 2013-09-11

Den hetsdömde sannfinländske riksdagsledamoten Jussi Halla-Aho har meddelat att han ska skicka in en motion om att avkriminalisera hets mot folkgrupp. Ett liknande förslag skapade nyligen debatt när Samlingspartiets ungdomsförbund lyfte fram det.

2012 fastslog Högsta domstolen att Jussi Halla-Aho gjort sig skyldig till brott mot trosfriden och hets mot folkgrupp. I ett pressmeddelande skriver Halla-Aho att han planerar att lägga en motion där de båda brotten avkriminaliseras. Han menar att lagarna är luddiga och används för att kväva "kritiska åsikter om invandring". Brott mot trosfrid hävdar Halla-Aho mest "skyddar islam", rapporterar Hufvudstadsbladet.

Tidigare har Samlingspartiets ungdomsförbund krävt att lagen om hets mot folkgrupp ska slopas. De fick kalla handen. Samlingspartiets partiledare statsminister Jyrki Katainen skrev på Facebook att en "människas värdighet inte kan kompromissas och deras integritet bör skyddas med ord och handlingar", rapporterar Hufvudstadsbladet.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA