pol jussi halla aho

Den sannfinländske riksdagsledamoten Jussi Halla-Aho vill skrota lagen om hets mot folkgrupp. Han har själv tidigare dömts för brottet (Expo)

Sannfinländare vill slopa hets mot folkgrupp

Publicerad 2013-09-11

Den hetsdömde sannfinländske riksdagsledamoten Jussi Halla-Aho har meddelat att han ska skicka in en motion om att avkriminalisera hets mot folkgrupp. Ett liknande förslag skapade nyligen debatt när Samlingspartiets ungdomsförbund lyfte fram det.

2012 fastslog Högsta domstolen att Jussi Halla-Aho gjort sig skyldig till brott mot trosfriden och hets mot folkgrupp. I ett pressmeddelande skriver Halla-Aho att han planerar att lägga en motion där de båda brotten avkriminaliseras. Han menar att lagarna är luddiga och används för att kväva "kritiska åsikter om invandring". Brott mot trosfrid hävdar Halla-Aho mest "skyddar islam", rapporterar Hufvudstadsbladet.

Tidigare har Samlingspartiets ungdomsförbund krävt att lagen om hets mot folkgrupp ska slopas. De fick kalla handen. Samlingspartiets partiledare statsminister Jyrki Katainen skrev på Facebook att en "människas värdighet inte kan kompromissas och deras integritet bör skyddas med ord och handlingar", rapporterar Hufvudstadsbladet.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.