Schröder möjlig måltavla för nazistiska NSU

Publicerad 2013-10-10

Tyska polisens fynd i den nazistiska terrororganisationen NSU:s hårddisk tyder på att den före detta förbundskanslern Gerard Schröder kunde ha varit en möjlig måltavla. Bevisen lades fram i tisdags under rättegången mot medlemmen Beate Zschäpe.

Polisen hittade en mapp med flera bildkollage i en dator som tillhört Underjordiska Nationalsocialister, NSU. Datorn fanns i en utbränd lägenhet i den tyska staden Zwickau. Fyndet rapporterades redan i februari 2011 och behandlades igen i tisdags i domstolen i München där NSU-medlemmen Beate Zschäpe står inför rätta, rapporterar Der Spiegel.

Bildmappen som skapades 2002 innehöll flera fotokollage på dåvarande förbundskanslern Gerard Schröder, bland annat ett med Schröder bakom galler med en Davidstjärna på bröstet. Ovanför stod det på engelska: "You're the next!". Polisen misstänker att Schröder var en möjlig måltavla för nazistgruppen men kollagen kan lika väl ha varit tänkta att användas som motiv för t-shirtar - eller affischer.

NSU opererade i flera år i största hemlighet och upptäcktes först 2011 när två av medlemmarna begick vad som verkar vara självmord. Bara timmar efter satte den enda kända nu levande medlemmen i organisationen Beate Zschäpe gruppens lägenhet i brand. Polisen tror att Zschäpe lyckades förstöra andra viktiga bevis på gruppens verksamhet.

NSU:s attacker riktades i huvudsak mot personer som de uppfattade som invandrade. Åtta av offren var av turkisk börd, en av grekisk härkomst och det sist kända offret var en tysk polis. NSU mördade 10 personer mellan 2000-2006 i vad som liknade rena avrättningar.

Zschäpe åtalas för medverkan i de 10 morden men även för två bombattacker i Köln och 15 bankrån som gruppen begick. Hon riskerar livstidsfängelse om hon fälls. Rättegången började i maj och Zschäpe har hittills inte yttrat ett ord om hennes inblandning i NSU. Hennes advokat meddelar att hon inte kommer att yttra sig över huvud taget.
Sumbu Temo

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA