SD drabbas hårdast om partistödet dras in

Publicerad 2013-06-05

Regeringen vill stoppa ekonomiskt stöd till partier med tomma stolar i kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna förlorar mest på lagändringen.

Med 51 tomma stolar i totalt 35 kommuner är Sverigedemokraterna det parti som kommer att drabbas hårdast av den föreslagna lagändringen, som nu är på remiss hos lagrådet. Tillsammans har övriga partier bara åtta tomma stolar sammanlagt: Miljöpartiet har fem, Vänsterpartiet två och Kristdemokraterna en stol.

Förslaget har kritiserats av lokala SD-företrädare ute i landet, men partisekreterare Björn Söder säger till Sveriges Radios Ekot att partiet inte ska ta strid mot regeringens förslag. Han menar dock att pengarna behövs lokalt, även där det inte finns någon företrädare för partiet i fullmäktige.

Söder menar att regeringens förslag är riktat specifikt mot SD, något som avfärdas av biträdande finansminister Peter Norman:

– Vi har haft den här diskussionen tidigare, både med Ny Demokrati för 20 år sedan och med Miljöpartiet, så det här är ingenting som har med Sverigedemokraterna att göra, säger han till Ekot.

Flera kommuner har försökt att dra in stöd till SD på grund av att partiet inte lyckats fylla sina platser i fullmäktige, men då blivit tillrättavisade av domstol. Bland annat har Södertälje, Norrköping och Alvesta kommun fått ändra sina beslut sedan Kammarrätten slagit fast att det räcker att ett parti deltagit i kommunalvalet och fått en plats i fullmäktige för att det ska få partistöd.
Robin Folkö

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA