SD drabbas hårdast om partistödet dras in

Publicerad 2013-06-05

Regeringen vill stoppa ekonomiskt stöd till partier med tomma stolar i kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna förlorar mest på lagändringen.

Med 51 tomma stolar i totalt 35 kommuner är Sverigedemokraterna det parti som kommer att drabbas hårdast av den föreslagna lagändringen, som nu är på remiss hos lagrådet. Tillsammans har övriga partier bara åtta tomma stolar sammanlagt: Miljöpartiet har fem, Vänsterpartiet två och Kristdemokraterna en stol.

Förslaget har kritiserats av lokala SD-företrädare ute i landet, men partisekreterare Björn Söder säger till Sveriges Radios Ekot att partiet inte ska ta strid mot regeringens förslag. Han menar dock att pengarna behövs lokalt, även där det inte finns någon företrädare för partiet i fullmäktige.

Söder menar att regeringens förslag är riktat specifikt mot SD, något som avfärdas av biträdande finansminister Peter Norman:

– Vi har haft den här diskussionen tidigare, både med Ny Demokrati för 20 år sedan och med Miljöpartiet, så det här är ingenting som har med Sverigedemokraterna att göra, säger han till Ekot.

Flera kommuner har försökt att dra in stöd till SD på grund av att partiet inte lyckats fylla sina platser i fullmäktige, men då blivit tillrättavisade av domstol. Bland annat har Södertälje, Norrköping och Alvesta kommun fått ändra sina beslut sedan Kammarrätten slagit fast att det räcker att ett parti deltagit i kommunalvalet och fått en plats i fullmäktige för att det ska få partistöd.
Robin Folkö

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA