sdpol johnny skalin

Sverigedemokraternas gruppledare i Sundsvall, Johnny Skalin, beskriver Förvaltningsrättens beslut som en "andningspaus" från flyktingar. (Foto Expo)

SD får rätt i förvaltningsrätten

Publicerad 2013-04-04

Sverigedemokraterna i Sundsvall har lyckats med att temporärt stoppa mottagandet av flyktingar till kommunen. Detta sedan förvaltningsrätten gått på partiets linje och gett kommunen bakläxa för hanteringen av ärendet.

Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration (NAVI) i Sundsvall fattade i november ett beslut om att ta emot mellan 180 och 220 flyktingar. Beslutet överklagades av SD, som menade att så viktiga frågor bör beslutas av samtliga folkvalda i kommunfullmäktige och inte i kommunstyrelsen.

Nu har alltså förvaltningsrätten gett partiet rätt. Kommunens agerande strider mot kommunallagen då beslutet anses vara "av sådan principiell beskaffenhet" att det skulle ha behandlats i fullmäktige. Kommunens argument att NAVI fattat liknande beslut sedan 1984 bet inte på rätten. Konsekvensen blir att det tidigare beslutet rivs upp.

– Med tanke på kommunens höga arbetslöshet, hemlösheten, bostadsbristen, utanförskapet och nedskärningarna i välfärden de kommande åren är det ytterst positivt att invandringsmottagningen till kommunen nu äntligen får den andningspaus som är så välbehövlig, säger Johnny Skalin, gruppledare för Sverigedemokraterna i Sundsvall, till Dagbladet.

Ett nytt beslut i frågan måste nu fattas av kommunfullmäktige, något som tidigast kan göras i juni. Hans Forsberg (C), ordförande i NAVI, säger till Dagbladet att han tror att fullmäktige kommer att besluta om ett fortsatt flyktingmottagande.

– Det råder stor politisk enighet bland partierna, förutom då Sverigedemokraterna, att vi ska ta emot flyktingar i Sundsvall, säger han.

SD har tidigare överklagat liknande beslut i andra kommuner, bland annat Heby. I det fallet har Förvaltningsrätten dock ännu inte kommit med det slutliga avgörandet.

Samtliga av SD:s överklaganden hänvisar till en dom i Malmö förvaltningsrätt 2011. Då slogs det fast att kommunen överträtt sina befogenheter när man låtit kommunstyrelsen fatta beslut om att ta emot 125 flyktingar och skyddsbehövande per år.
Robin Folkö

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA