SD-förening: "Syriska flyktingar värre än Breivik"

Publicerad 2013-10-11

Sverigedemokraterna i Karlskoga har publicerat en text där syriska flyktingar anklagas för att ha dödat fler personer än Anders Behring Breivik. Flyktingarna jämställs med de nazistiska krigsförbrytarna Herman Göring och Heinrich Himmler. Sverigedemokraternas lokala ordförande menar att texten är "oproblematisk".

– Detta är en debattartikel och jag ser inget konstigt med den. Det gjorde jag inte när jag läste den innan jag lade upp den, sager SD-Karlskogas ordförande Fredrik Molin till Expo Idag.

Det är den antirasistiska sajten Inte rasist men, som uppmärksammat en artikel med rubriken "Debattartikel om Syrien" som publicerades i september på SD-Karlskogas hemsida.

Artikelförfattaren utmålar de människor som flytt inbördeskriget i Syrien som mördare:

"För att förstå skalan av detta så dödade Hitler sex miljoner judar, enligt wikipedia. Ledarna i Syrien försöker med andra ord att göra precis som under andra världskriget medan världen ser på utan att agera.", står det i artikeln.

Han jämställer syriska flyktingar med Adolf Hitlers ställföreträdare Herman Göring och Heinrich Himmler, som organiserade och verkställde den nazityska folkmordspolitiken.

"Om vi då går till nästa problem, landet är i krig. Det gör att de som tjänar stora pengar är högt uppsatta militärer, vapensmugglare och liknande arbeten. Vilket gör att de som har pengar nog att köpa dessa resor är samma personer som håller liv i kriget, de som driver på utrotningen.
Med andra ord är de vi får till Sverige dagens motsvarigheter till Himmler och Göring. Personer som dödat fler än Breivik, och dessa personer tar vi om hand och ger mer ekonomiskt stöd än vi ger till de som får sjukpension."

Fredrik Molin som sitter kommunfullmäktige säger om citatet "Jag tror inte han syftade eller menade så".

Hur tolkar du det som skrivits?

– Jag har ingen aning. Jag kan inte ta ansvar för vad andra skriver.

Men du måste väl ta ansvar för vad du publicerar?

– Jag tar ansvar för att inte innehållet bryter mot svensk lag. Men i övrigt kan jag inte säga någonting om innehållet. Det får han som skriver den stå för, säger Molin.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA