SD förlorar representation i Vaggeryd

Publicerad 2013-06-26

Jan-Olof Svedberg (SD), kommunpolitiker i Vaggeryd uppger att han är politisk vilde. Det innebär att sverigedemokraterna förlorat kontrollen över alla sina mandat i kommunen.

– Man tycker nog i partiet att jag är ganska jobbig, säger Svedberg till Skillingaryd.nu.

Jan-Olof Svedberg är missnöjd med Sverigedemokraterna som han menar inte tillåter avvikande åsikter.

– Ett parti som gör anspråk att komma upp i tio procent av rösterna får inte vara så toppstyrt att alla måste ha exakt samma åsikter. Man måste kunna föra dialog i ett så stort parti, säger han till Skillingaryd.nu.

Svedberg uppger att han ser sig som en politisk vilde och att han funderar på att starta ett nytt parti.

Sverigedemokraternas distriktsordförande i Jönköpings län Johan Nissinen säger till Expo Idag att Svedberg aldrig betraktats som en representant för Sverigedemokraterna.

– Han sitter inte för oss även om han sitter på ett sverigedemokratiskt mandat. Han fick mandatet på egen hand eftersom han skrivits in på partiets valsedlar, säger Johan Nissinen till Expo Idag.

Nissinen lägger heller inget värde i Svedbergs kritik mot partiet.

– Han har inte haft någon kontakt med oss. Kritiken bygger på egna idéer, menar han.

Sverigedemokraterna har nu förlorat kontrollen över båda sina mandat i Vaggeryd. Christian Glöckner som sitter på partiets andra mandat betraktar sig själv som oberoende.

Expo Idag har sökt Jan-Olof Svedberg för en kommentar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.