SD-ledamot blir vilde

Publicerad 2013-05-28

Tony Jansson som valdes in för Sverigedemokraterna i Borlänge lämnar partiet och blir politisk vilde. Jansson har tidigare ställt ett ultimatum till partiet om att han skulle avgå om inte partiets gruppledare i kommunen avsattes.

– Min dröm var ju att gruppledaren skulle bytas ut. Men hon kommer få sitta kvar på ett år och det kan inte jag göra något åt. Så därför lämnar jag partiet, säger Jansson.

Tidigare har Tony Jansson riktat skarp kritik mot Borlänges gruppledare Marie Edenhager. Han har hävdat att han blivit bortstött av henne och att det inte hålls några möten i kommunfullmäktige gruppen.

– Hon har styrt gruppen med järnhand, säger Jansson till Expo Idag.

Den 7 maj meddelade sverigedemokraten Sören Eriksson i Borlänge att han lämnar partiet och blir politisk vilde. Även han kritiserade Marie Edenhagers ledarskap och brist på möten.

Marie Edenhager har dock slagit ifrån sig kritiken. Hon uppger att möten varit inbokade men att varken Jansson eller Eriksson dykt upp på dessa.

– Vi har ett kalendarium där mötena ligger inplanerade. Det åligger ledamöterna att uppdatera sig, har hon tidigare sagt till Expo Idag.

Sverigedemokraterna har sju mandat i Borlänge på två av dessa sitter nu politiska vildar. I Dalarna har partiet förlorat kontrollen över 11 av totalt 26 mandat.
Daniel Vergara

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.