sd kuriren nr

SD-Kuriren nr 33 1998. Jean-Marie Le Pen skakar hand med dåvarande partiledare Mikael Jansson sedan SD fått ekonomiskt stöd av Front National inför valet i Sverige. (EXPO ARKIV)

SD och Front National har en gemensam historia

Publicerad 2013-10-18

Redan när Sverigedemokraterna bildades fanns kontakter med det franska partiet Front National. Det franska partiet har gett ekonomiskt stöd till Sverigedemokraterna och partisekreterare Björn Söder har varit Front Nationals stödmedlem. Tillsammans har de även suttit i ett europeiskt nätverk med fascistiska och antisemitiska partier.

På fredagen träffade Front Nationals partiledare Marine Le Pen Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i Stockholm. Sverigedemokraterna säger att de "sonderar terrängen". Men partiet har haft kontakter tidigare.

1988 talade Johan Rinderheim i EU:s lokaler i Strasbourg som Sverigedemokraternas representant och inbjuden av Front nationals ungdomsorganisation. På mötet fanns även representanter från det italienska fascistpartiet MSI.

1998 gick Sverigedemokraterna till val med ekonomiskt stöd från Front Nationals dåvarande partiledare Jean-Marie Le Pen.

1999 ingick Sverigedemokraterna och Front National i ett europeiskt nätverk kallat Euro-Nat tillsammans med flera fascistiska och antisemitiska partier. I nätverket ingick bland annat det ungerska partiet Miep, som i sin propaganda skrev att "Ungern styrs av en främmande elit" och "globala krafter". Antisemitiska konspirationsteorier spelade en central roll i partiets världsbild. Ett annat parti som ingick i Euro-Nat var det serbiska partiet Srpska Radikalna Stranka (SRS). SRS var ett nyfascistiskt parti med medlemmar som ingått i militära förband i kriget i Bosnien. Partiet såg sig som arvtagare till Chetnikrörelsen som under andra världskriget samarbetade med Hitler. Den tidigare partiledaren Vojislav Šešelj häktades 2003 misstänkt för att ha organiserat krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Hans tal ska ha uppmanat och lett till mord, tortyr och förföljelser av icke-serber. Rättegången mot honom inleddes 2007.

2002 deltog Björn Söder i en stödmanifestation för Front Nationals tidigare partiledare Jean-marie Le Pen.

Le Pen har flera gånger uppmärksammats för antisemitism och dömdes 2012 för att ha förringat Förintelsen. 2005 sa Le Pen att "Den tyska ockupationen, åtminstone i Frankrike inte var speciellt inhuman. "Att det inträffade en del övergrepp var ofrånkomligt i ett så stort land" menade han. Han sade även att "om uppgifterna att tyskarna begått massavrättningar i landet stämde så skulle det inte ha varit nödvändigt för tyskarna att dessutom deportera människor". Le Pen har tidigare kallat nazisternas gaskammare för en "detalj i andra världskrigets historia".

Jean-Marie Le Pen ersattes av sin dotter Marine Le Pen som tonat ned vurmen för andra världskriget och fokuserat på en aggressiv retorik gentemot muslimer.

– Hon har förstått att man med antisemitism inte kan samarbeta eller påverka den konservativa högern. Huvudfokus nu är islam som helhet. Marine Le Pen menar att alla muslimer tillhör en civilisation där man är totalt främmande för det europeiska samhället, oavsett om man är troende eller inte, har Jean-Yves Camus, expert på Front National, sagt i en intervju till Expo Idag om Marine Le Pens ledning.

Marine Le Pens åtalsimmunitet hävdes i juli i år av EU-parlamentet och hon riskerar åtal för hets mot folkgrupp efter att ha jämställt muslimska bönestunder på franska gator med den nazityska ockupationen under andra världskriget

Sverigedemokraterna uppger idag att de inte haft någon kontakt med Front National den senaste tiden. Sverigedemokraternas ungdomsförbund lanserade dock under årets Almedalsveckan ett europeiskt samarbete där bland annat Front Nationals ungdomsförbunds ingår.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.