SD-politiker attackerad i hemmet

Publicerad 2013-12-18

En sverigedemokratisk politiker i Arlöv utsattes på tisdagskvällen för ett bombangrepp i sitt hem. Polisen rubricerar händelsen som allmänfarlig ödeläggelse och försök till grov misshandel.

– Det har varit en kraftig detonation. Man har använt sig av en form av sprängladdning, slängt in den genom brevinkastet. Delar av dörren har flugit in genom bostaden, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl på Skånepolisen till Expressen.

Larmsamtalet till polisen kom in 17:31. Politikern uppger att han var hemma med fru och barn när de hörde en kraftig smäll. Polisen känner inte till någon hotbild mot sverigedemokraten. Han var dock en av de som avslöjats i Expressen för att anonymt ha uttryckt sig rasistiskt och våldsbejakande på rasistiska sajter. Bland annat uppmanade han "etniska svenskar" att beväpna sig. Sverigedemokraterna kopplar angreppet på politikern till publiceringen.

– Det är lätt att tro att det här är en konsekvens av Expressens kampanj där man hängde ut en handfull företrädare för Sverigedemokraterna. Utan att förringa vad den här företrädaren har skrivit på nätet, är det är lätt att tro att det är en konsekvens av det, säger Björn Söder till SVT.

Expressens chefredaktör Tomas Mattson skriver på sin blogg att medierna har ett ansvar att granska politiker, men att samhället samtidigt måste bli bättre på skydda de som är politiskt engagerade.

"Politiskt våld kan aldrig accepteras. Det finns inget försvar för att bemöta en politiker som önskar inbördeskrig med en bomb i bostaden. Våld mot SD-politiker rättfärdigas ibland med att deras åsikter är hemska, men den som motiverar sig så saknar respekt för grundläggande demokratiska värderingar.", skriver Tomas Mattson.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA