SD-politiker kopplar krig till genetik

Publicerad 2013-08-29

Sverigedemokraterna i Landskrona har lockat till sig två kommunpolitiker från Moderaterna. Lars Ekvall, som gick över till partiet i januari menar att krig ligger i "generna" hos vissa människor.

"Funderar över varför det nästan ständigt är krig och hemskheter i vissa delar i världen och väldigt sällan i andra. Teorier någon", skrev Ekvall på Twitter den 22 augusti.

En twitteranvändare spekulerar: "Ja, det är fullständigt oacceptabelt. Snart är hela Mellanöstern en krigzon utan förbarmande. Vad är det för människor?"

En före detta sverigedemokrat svarar "kan det vara något i modersmjölken?".

Ekvall skriver då: "Snarare genetiskt tror jag".

Det är den antirasistiska sajten Inte rasist men som uppmärksammat twitterkonversationen. Ekvall som bland annat sitter i kommunrevisionen i Landskrona gick över till Sverigedemokraterna från Moderaterna i början av året.

Expo Idag att sökt Lars Ekvall för en kommentar, men har inte lyckats nå honom. Sverigedemokraternas ordförande i Landskrona Stefan Olsson vill inte uttala sig om hur han ser på sin nya partikollega.

– Det med genetiskt och så vidare kan du nog ta med Lars Ekvall. Han har nog en väldigt god förklaring till det förstår du, säger Olsson innan han avslutar samtalet.

Så sent som på torsdagen anslöt sig moderaten Olov Stråmark i Landskrona sig till Sverigedemokraterna. Han är ersättare i kommunfullmäktige och sitter som nämndeman. Stråmark uppger att han kommer att avsäga sig sina uppdrag som ledamot i räddningsnämnden och ersättare i stadsbyggnadsnämnden, rapporterar Helsingborgs Dagblad.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.