SD-politiker kopplar krig till genetik

Publicerad 2013-08-29

Sverigedemokraterna i Landskrona har lockat till sig två kommunpolitiker från Moderaterna. Lars Ekvall, som gick över till partiet i januari menar att krig ligger i "generna" hos vissa människor.

"Funderar över varför det nästan ständigt är krig och hemskheter i vissa delar i världen och väldigt sällan i andra. Teorier någon", skrev Ekvall på Twitter den 22 augusti.

En twitteranvändare spekulerar: "Ja, det är fullständigt oacceptabelt. Snart är hela Mellanöstern en krigzon utan förbarmande. Vad är det för människor?"

En före detta sverigedemokrat svarar "kan det vara något i modersmjölken?".

Ekvall skriver då: "Snarare genetiskt tror jag".

Det är den antirasistiska sajten Inte rasist men som uppmärksammat twitterkonversationen. Ekvall som bland annat sitter i kommunrevisionen i Landskrona gick över till Sverigedemokraterna från Moderaterna i början av året.

Expo Idag att sökt Lars Ekvall för en kommentar, men har inte lyckats nå honom. Sverigedemokraternas ordförande i Landskrona Stefan Olsson vill inte uttala sig om hur han ser på sin nya partikollega.

– Det med genetiskt och så vidare kan du nog ta med Lars Ekvall. Han har nog en väldigt god förklaring till det förstår du, säger Olsson innan han avslutar samtalet.

Så sent som på torsdagen anslöt sig moderaten Olov Stråmark i Landskrona sig till Sverigedemokraterna. Han är ersättare i kommunfullmäktige och sitter som nämndeman. Stråmark uppger att han kommer att avsäga sig sina uppdrag som ledamot i räddningsnämnden och ersättare i stadsbyggnadsnämnden, rapporterar Helsingborgs Dagblad.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA