sdpol axel w karlsson

Axel W Karlsson beskriver kristendomen som "identitär" i en tidning som bildats av personer som tidigare drev Nationell Idag. (Foto Expo)

SD-politiker kritiseras för tidningsartikel

Publicerad 2013-04-11

Sverigedemokraterna ifrågasätter att partiföreträdaren Axel W Karlsson, som sitter som ersättare i kyrkomötet skriver i en högerextrem tidning. Karlsson säger till Expo Idag att det är hans plikt som präst att skriva för alla typer av tidningar.

– Jag är präst i Svenska kyrkan, jag kan inte sortera bort människor när jag driver förkunnelser utan jag gör det var som helst, om det så är feminister, stalinister eller nazister så är jag förpliktigad att predika gudsord, säger Karlsson.

Axel W Karlsson har skrivit i Nya Tider. Tidningen bildades nyligen av flera personer som tidigare drev Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag. Sverigedemokraternas pressekreterare Linus Bylund uppger att han inte känner till tidningen, men att sverigedemokrater inte ska skriva i politiska tidningar.

– Utifrån vad du berättar om tidningen, så är det inte lämpligt att skriva i den. Som sverigedemokrat skriver man antingen i sverigedemokratiska tidningar, rena nyhetstidningar eller politiskt oberoende tidningar, säger Bylund till Expo Idag.

Kommer partiet att agera mot Karlsson på grund av att han skrivit för Nya Tider?

– Du lär märka om det får det, säger Bylund.

Axel W Karlsson skriver i Nya tider att "All kristendom är identitär".

Vad menar du med att kristendom är identiär?

– Gamla testamentets världsbild bygger på folk. I Nya Testamentet finns det många utsagor som bekräftar den världsbilden att världen består av folk och det finns till och med utsagor om att Gud vill ha det så.

– Det ska inte förstås som att vissa folk är överlägsna. Folken ska tjäna varandra. Svenska folket ska tjäna andra. Det handlar inte om någon imperialism, säger Karlsson.

Innebär det att olika folkgrupper ska hållas isär?

– Det kan man inte heller säga, differentieringen innebär inget apartheid system. Du får inte hårdra detta. Detta är alltså ingen lagisk idé om att man ska hålla isär folk till varje pris. Det är ett empiriskt faktum att när det blir kulturmöten så blir det olika typer av problem, som kan vara svåra att bemästra för de folkgrupper som möts.

2011 uppmärksammades Axel W Karlsson när han var på ett seminarium som anordnats av Identitär idé. Bland talarna på mötet var ökända antisemiter och högerextremister. Karlsson har hela tiden hävdat att han var där i egenskap av präst och journalist för att träffa människor.

Axel W Karlsson är förutom ersättare i kyrkomötet även präst i Svenska kyrkan.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA