SD-politiker utreds för angrep på kvinna i burka

Publicerad 2013-05-14

"Har inte du hamnat på fel sida jordklotet", sa Christer Wikström kommunfullmäktige ledamot för Sverigedemokraterna i Borlänge till en kvinna i en matbutik i Tjärna Ängar. Uttalandet ledde till bråk, rapporterar Dalarnas tidning.

På söndagen larmades polis till Hemköp i Tjärna Ängar efter att två kunder börjat bråka. Det var Christer Wikström som hamnat i bråk med en 25-årig kvinna.

– Enligt förhör ska mannen ha sagt till kvinnan att "har inte du hamnat på fel sida jordklotet?" eller något liknande, säger Mikael Lundkvist, utredningsledare vid Borlängepolisen till Dalarnas Tidning.

Wikström ska även sagt till polisen att han kände sig provocerad av att kvinnan var klädd i burka. Nu har de kvinnan och Wikström anmält varandra för misshandel. Enligt kvinnan började Wikström dra i hennes kläder när hon stod i kassan. När hon försökte skydda sig ska hon fått slag på halsen och ryggen och fallit till marken, uppger polisen till Dalarnas tidningar.

Wikström menar att kvinnan rusade mot honom när han stod i kassan och slitit i hans tröja och slagit honom med en handväska.

Händelseförloppet ska finnas på övervakningsfilmer som utredningsledaren räknar med att se under dagen. I dagslaget är händelsen rubricerad som två fall av misshandel eftersom de båda anmält varandra.

– Vi får väl se om den rubriceringen blir kvar eller om den eventuellt ändras till ofredande eller möjligen hets mot folkgrupp, säger Mikael Lundkvist till Dalarnas tidning.

Sverigedemokraternas pressekreterare Linus Bylund uppger till Aftonbladet att partiets medlemsutskott kan komma att diskutera Wikström om det stämmer att han sagt att kvinnan "hamnat på fel sida jordklotet".

Om Christer Wikström utesluts ur Sverigedemokraterna men väljer att stanna i kommunfullmäktige så innebär det att två av partiets sju mandat i Borlänge besitts av politiska vildar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA