SD-politiker utreds för angrep på kvinna i burka

Publicerad 2013-05-14

"Har inte du hamnat på fel sida jordklotet", sa Christer Wikström kommunfullmäktige ledamot för Sverigedemokraterna i Borlänge till en kvinna i en matbutik i Tjärna Ängar. Uttalandet ledde till bråk, rapporterar Dalarnas tidning.

På söndagen larmades polis till Hemköp i Tjärna Ängar efter att två kunder börjat bråka. Det var Christer Wikström som hamnat i bråk med en 25-årig kvinna.

– Enligt förhör ska mannen ha sagt till kvinnan att "har inte du hamnat på fel sida jordklotet?" eller något liknande, säger Mikael Lundkvist, utredningsledare vid Borlängepolisen till Dalarnas Tidning.

Wikström ska även sagt till polisen att han kände sig provocerad av att kvinnan var klädd i burka. Nu har de kvinnan och Wikström anmält varandra för misshandel. Enligt kvinnan började Wikström dra i hennes kläder när hon stod i kassan. När hon försökte skydda sig ska hon fått slag på halsen och ryggen och fallit till marken, uppger polisen till Dalarnas tidningar.

Wikström menar att kvinnan rusade mot honom när han stod i kassan och slitit i hans tröja och slagit honom med en handväska.

Händelseförloppet ska finnas på övervakningsfilmer som utredningsledaren räknar med att se under dagen. I dagslaget är händelsen rubricerad som två fall av misshandel eftersom de båda anmält varandra.

– Vi får väl se om den rubriceringen blir kvar eller om den eventuellt ändras till ofredande eller möjligen hets mot folkgrupp, säger Mikael Lundkvist till Dalarnas tidning.

Sverigedemokraternas pressekreterare Linus Bylund uppger till Aftonbladet att partiets medlemsutskott kan komma att diskutera Wikström om det stämmer att han sagt att kvinnan "hamnat på fel sida jordklotet".

Om Christer Wikström utesluts ur Sverigedemokraterna men väljer att stanna i kommunfullmäktige så innebär det att två av partiets sju mandat i Borlänge besitts av politiska vildar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.