SD-politiker utreds för angrepp på kvinna i burka

Publicerad 2013-05-14

"Har inte du hamnat på fel sida jordklotet", sa Christer Wikström kommunfullmäktige ledamot för Sverigedemokraterna i Borlänge till en kvinna i en matbutik i Tjärna Ängar. Uttalandet ledde till bråk, rapporterar Dalarnas tidning.

På söndagen larmades polis till Hemköp i Tjärna Ängar efter att två kunder börjat bråka. Det var Christer Wikström som hamnat i bråk med en 25-årig kvinna.

– Enligt förhör ska mannen ha sagt till kvinnan att "har inte du hamnat på fel sida jordklotet?" eller något liknande, säger Mikael Lundkvist, utredningsledare vid Borlängepolisen till Dalarnas Tidning.

Wikström ska även sagt till polisen att han kände sig provocerad av att kvinnan var klädd i burka. Nu har de kvinnan och Wikström anmält varandra för misshandel. Enligt kvinnan började Wikström dra i hennes kläder när hon stod i kassan. När hon försökte skydda sig ska hon fått slag på halsen och ryggen och fallit till marken, uppger polisen till Dalarnas tidningar.

Wikström menar att kvinnan rusade mot honom när han stod i kassan och slitit i hans tröja och slagit honom med en handväska.

Händelseförloppet ska finnas på övervakningsfilmer som utredningsledaren räknar med att se under dagen. I dagslaget är händelsen rubricerad som två fall av misshandel eftersom de båda anmält varandra.

– Vi får väl se om den rubriceringen blir kvar eller om den eventuellt ändras till ofredande eller möjligen hets mot folkgrupp, säger Mikael Lundkvist till Dalarnas tidning.

Sverigedemokraternas pressekreterare Linus Bylund uppger till Aftonbladet att partiets medlemsutskott kan komma att diskutera Wikström om det stämmer att han sagt att kvinnan "hamnat på fel sida jordklotet".

Om Christer Wikström utesluts ur Sverigedemokraterna men väljer att stanna i kommunfullmäktige så innebär det att två av partiets sju mandat i Borlänge besitts av politiska vildar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA