jonas akerlund

Jonas Åkerlund, vice partiledare och SD:s representant i konstitutionsutskottet. (Foto: Expo)

SD röstade med oppositionen i KU

Publicerad 2013-06-04

Sverigedemokraterna röstade med oppositionen i samtliga ärenden vid konstitutionsutskottets årliga granskning av regeringen, som offentliggjordes i dag.

I dag offentliggjordes KU:s årliga betänkande, där utskottet granskar regeringens och regeringskansliets tjänsteutövning. KU valde bland annat att pricka näringsminister Annie Lööf för att ha hindrat mediers granskning av näringsdepartementet.

I de flesta frågor fanns en tydlig politisk skiljelinje mellan regeringspartierna och den övriga oppositionen, vilket försatte SD:s representant, vice partiledaren Jonas Åkerlund, i en vågmästarroll. En roll han utnyttjade till att kritisera regeringen.

– Jag företräder ju ett oppositionsparti jag med. Men egentligen saknar det betydelse. Vad jag har försökt att titta på är vår uppgift. Den politiska debatten tar vi i kammaren. Här ska vi granska regeringen med anledning av konstitutionen, säger Åkerlund till Expo Idag.

Åkerlund menar att partiets linje i kammaren kan bli en annan, men vill inte gå in på enskilda frågor. Traditionellt har dock SD röstat med regeringen i de flesta voteringar i riksdagen.

Även om utskottets egentliga uppgift är att granska regeringen juridiskt, inte politiskt, blottlades djupa politiska sprickor under tisdagseftermiddagens presskonferens. KU:s ordförande Peter Eriksson (MP) kritiserades flera gånger av allianspartierna för partiskhet. Åkerlund säger att han är "besviken".

– Jag är förvånad också. Jag hade väntat mig bättre, ärligt talat. Den här typen av personangrepp inför ett medieuppbåd vet jag inte om jag varit med om förut, säger han.

Det uppdagades också att allianspartierna flera gånger försökt att ändra i beslutsunderlaget, något som är ovanligt i KU:s arbete.

SD reserverade sig i en fråga tillsammans med MP och V, den om landsbygdsminister Eskil Erlandssons styrning av Skogsstyrelsen. Frågan gäller huruvida Erlandsson gjort sig skyldig till ministerstyre när han ringde upp generaldirektören för Skogsstyrelsen gällande ett deltagande i en konferens.

– Ingen kan veta någonting. Men vi bör påpeka att det är skillnad på ett informellt samtal och då man i egenskap av minister mer eller mindre vill påverka generaldirektören i en viss riktning, säger Åkerlund.

Den konkreta kritiken av regeringen uteblev i den så kallade Saudiaffären, där FOI, Försvarets forskningsinstitut, via bulvanföretaget SSTI, fick i uppdrag att hantera en anläggning för pansarvärnsrobotar i Saudiarabien. KU konstaterar att det inte går att belägga att regeringen kände till upplägget, men menar att det är anmärkningsvärt att regeringen och dåvarande försvarsminister Sten Tolgfors inte visste mer. Regeringspartierna reserverade det sig i frågan.
Robin Folkö

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA