sdpol markus wiechel

Markus Wiechel har kartlagt partimedlemmar som upplevts som ett hot mot Jimmie Åkesson. Det visar bandinspelningar som Expressen tagit del av. (Foto Expo)

SD-topp kartlade partikamrater

Publicerad 2013-05-31

Riksdagsledamoten Markus Wiechel har kartlagt och registrerat partikamrater som upplevs som ett hot mot partiledaren. Det framgår i en ljudinspelning som Expressen tagit del av.

I Sverigedemokraterna finns det en tradionalistisk falang som kallas för Bunkern. Den består av en krets kring den tidigare partiledaren Mikael Jansson. Markus Wiechel säger i en ljudinspelning att han har ett arkiv "över allt som bunkern håller på med".

Wiechel säger även att Sverigedemokraternas ungdomsförbunds ordförande Gustav Kasselstrand är i spetsen för bunkerfalangen och att han är övertygad om att Kasselstrand är ett hot som kommer att utmana partiledare Jimmie Åkesson 2015.

Gustav Kasselstrand har tidigare öppet kritiserat Åkesson. Bland annat motsatte han sig att partiet tvingade Erik Almqvist att lämna sina politiska uppdrag efter järnrörsskandalen. Han försvarade även den tidigare gruppledaren i Västra götalands regionfullmäktige, Patrik Ehn, som uteslöts i mars och kritiserade partiets proisraeliska hållning i Israel- och Palestinakonflikten.

Det är dock inte bara de som anses utgöra ett hot mot Jimmie Åkessons position som ska ha kartlagts av Wiechel. Han uppges även ha fört listor med omdömen över partikamrater i Östergötland, där han är distriktsordförande. Enligt källor till Expressen ska Wiechel beskrivit personer som "opålitliga" "bråkmakare" och "politiskt avvikande".
Daniel Vergara

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.