sdpol markus wiechel

Markus Wiechel har kartlagt partimedlemmar som upplevts som ett hot mot Jimmie Åkesson. Det visar bandinspelningar som Expressen tagit del av. (Foto Expo)

SD-topp kartlade partikamrater

Publicerad 2013-05-31

Riksdagsledamoten Markus Wiechel har kartlagt och registrerat partikamrater som upplevs som ett hot mot partiledaren. Det framgår i en ljudinspelning som Expressen tagit del av.

I Sverigedemokraterna finns det en tradionalistisk falang som kallas för Bunkern. Den består av en krets kring den tidigare partiledaren Mikael Jansson. Markus Wiechel säger i en ljudinspelning att han har ett arkiv "över allt som bunkern håller på med".

Wiechel säger även att Sverigedemokraternas ungdomsförbunds ordförande Gustav Kasselstrand är i spetsen för bunkerfalangen och att han är övertygad om att Kasselstrand är ett hot som kommer att utmana partiledare Jimmie Åkesson 2015.

Gustav Kasselstrand har tidigare öppet kritiserat Åkesson. Bland annat motsatte han sig att partiet tvingade Erik Almqvist att lämna sina politiska uppdrag efter järnrörsskandalen. Han försvarade även den tidigare gruppledaren i Västra götalands regionfullmäktige, Patrik Ehn, som uteslöts i mars och kritiserade partiets proisraeliska hållning i Israel- och Palestinakonflikten.

Det är dock inte bara de som anses utgöra ett hot mot Jimmie Åkessons position som ska ha kartlagts av Wiechel. Han uppges även ha fört listor med omdömen över partikamrater i Östergötland, där han är distriktsordförande. Enligt källor till Expressen ska Wiechel beskrivit personer som "opålitliga" "bråkmakare" och "politiskt avvikande".
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA