sdpol jens leandersson

Jens Leandersson i Region Skåne har klippt sitt medlemskort i Sverigedemokraterna. Han skriver på Twitter: "Ett klipp som kommer att glädja hatarna. Nu lägger jag av". (Foto: Expo)

SD-topp klipper sitt medlemskort

Publicerad 2013-10-03

Jens Leandersson, sverigedmokratiskt regionråd, i Skåne har på sociala medier lagt upp en bild på sitt sönderklippta medlemskort och texten "Ett klipp som kommer att glädja hatarna". Leandersson vill inte kommentera utspelet och från hans partidistrikt menar man att det kan röra sig om ett skämt.

Det var för ett par dagar sedan som Leandersson publicerade på sociala medier en bild på sitt sönderklippta medlemskort. Leandersson vill inte kommentera bilden eller bildtexten om vilka "hatare" han syftar på.

Leandersson har dock under en längre tid varit i en konflikt med Sverigedemokraternas regiongrupp och delar av partitoppen. I oktober förra året lämnade han sin position som gruppledare i Region Skåne i protest mot sina partikamrater som han menade är mer intresserade av personliga arvoden än av politik. Innan dess lämnade han sitt uppdrag i Klippans kommunfullmäktige. Till Helsingborgs Dagblad skrev han i ett SMS angående det:

"Missnöjet i distriktet får tala för sig självt. Avhopp, bråk och skitsnack. Ingen partikultur jag vill vara del av."

2011 då Jens Leandersson fortfarande var ordförande i Sverigedemokraternas distrikt Syd utspelade sig interna konflikter inför öppen ridå. Bland annat ville partisekreterare Björn Söder avsätta honom. Samma år tog Mikael Eskilandersson över ordförandeskapet i distriktet. Leandersson anklagades senare för att ha slagit till Eskilandersson, i samband med ett möte i regionfullmäktige. Leandersson har dementerat detta och menar att det handlat om illvillig ryktesspridning.

– Det sprids så mycket rykten så jag vet knappt vad jag ska ta mig till. Jag vet inte vad jag gjort för att förtjäna detta, sa Leandersson då till Expo Idag.

Innan konflikterna var Leandersson en viktig kugge i det sverigedemokratiska partibygget. Han tillhörde länge partiets innersta krets och har haft flera tunga uppdrag på riksnivå. När partiet 2008 fyllde 20 år var Leandersson redaktör för partiets jubileumsbok.

I dagarna lade Leandersson alltså upp en bild på sitt sönderklippta medlemskort. Han vill dock inte kommentera om han tänker sitta kvar i regionfullmäktige som politisk vilde. I en text till bilden skriver han:

"Ett klipp som kommer att glädja 'hatarna'. Nu tackar jag för mig".

Distrikt Syds ordförande Mikael Eskilandersson säger att han sett bilden som Leandersson lagt upp men att det kan röra sig om ett "skämt". Han har inte heller tagit kontakt med Leandersson för att förhöra sig om så är fallet.

– Han har inga uppdrag i distriktet. Det är inte så att jag ringer varje medlem så fort de lägger upp en bild, säger han till Expo Idag.

Om Leandersson valt att lämna partiet pågrund av konflikter vill Eskilandersson inte uttala sig om.
Alex Bengtsson, Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA