sdpol thoralf alfsson

Thoralf Alfsson (SD) vill att polisen ska föra register över folkgrupper. Det skriver han på sin blogg (foto Expo)

SD-topp ställer sig bakom registrering över romer

Publicerad 2013-09-25

Den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Thoralf Alfsson publicerade på onsdagen ett blogginlägg där han försvarar att Skånepolisen fört register över romer. Han jämställer kartläggningen med den som bedrivs av kriminella mc-gäng och islamister.

"Hur skall polisen kunna lösa brott om man inte får bedriva underrättelseverksamhet och kartlägga kriminella grupperingar?", Skriver Alfsson om de register som Skånepolisen för över romer.

Det är under rubriken "Inte lätt att vara polis" som Alfsson ställer sig bakom Skånepolisens register över tusentals romer. Ett register som omfattar personer oavsett om de varit misstänkta för brott eller inte och där även små barn och avlidna registrerats. Polisen har själva inlett en internutredning kring registren som av flera bedömare anses vara rättsvidriga. Även EU- kommissionen för mänskliga rättigheter har kritiserat registren och kräver att Sverige ska betala skadestånd till de som drabbats.

Justitieminister Beatrice Ask har bett om ursäkt för registreringen.

-Å Sveriges vägnar ber jag naturligtvis om ursäkt. Mitt ansvar just nu är att säkerställa att detta utreds i alla delar och att vi kan hantera detta i ordnade former, sade hon till SVT.

Thoralf Alfsson har en helt annan åsikt, i blogginlägget, som först uppmärksammades av den antirasistiska sajten Inte rasist men, jämställer han romer med MC-gäng och islamister. Han kopplar även den svarta marknaden i Malmö till romer.

"Hur skall man kunna bemöta denna kriminella verksamhet om man bakbinder polisens möjligheter att kartlägga grupperingar som ofta lever i ett parallellt samhälle, utanför myndigheternas kontroll? ", skriver han. Och " Hur skall polisen kunna förebygga brott om man inte får föra register över vissa kategorier av befolkningen som är överrepresenterad i brottsstatistiken?"

Alfsson likställer även polisens register där romers släktskap kartläggs med privatpersoner som släktforskar.

"Faktum är ju att många privatpersoner lägger upp sin släktforskning på nätet idag.", skriver Alfsson.

Sverigedemokraternas iver att registrera människor som partiet inte betraktar som svenska är inget nytt. 2011 lade den dåvarande riksdagsledamoten Erik Almqvist och den sittande ledamoten Richard Jomshof en riksdagsmotion där de krävde att BRÅ skulle föra statistik över brottsdömdas och brottsmisstänktas ursprungsländer. Dessutom skulle BRÅ få i uppgift att kartlägga dessas far- och morföräldrars ursprungsland. En registrering som alltså skulle baseras på etnicitet vilket inte är tillåtet enligt svensk lag och Europakonventionen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA