sdpol bylund akesson .

– Naturligtvis kommer vi att titta på det här, säger jimmie Åkesson pressekreterare Linus Bylund efter Expo Idags avslöjande.

SD utreder ny distriktsstyrelse

Publicerad 2013-03-26

I Sverigedemokraternas distrikt Dalarna och Västmanland valdes en ny styrelse på söndagen. Efter Expo Idags avslöjande om att flera av de invalda ledamöterna har en historia i vit makt-miljön kommer styrelsen att utredas av partiet.

– Hur vi agerar är något som jag inte tycker är offentlig information egentligen. Vi kommer att titta på det här naturligtvis. Jag vet inte mer om de här personerna än vad ni har rapporterat, säger partiledare Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund till Expo Idag.

Efter ett utdraget årsmöte i distriktet Dalarna och Västmanland blev den sittande styrelsen utbytt. Den avsatta styrelsen beviljades inte heller ansvarsfrihet eftersom en majoritet av medlemmarna ansåg att det fanns frågetecken kring den ekonomiska redovisningen.

En ny styrelse valdes in, i den ingår partiveteraner som tidigare suttit i Sverigedemokraternas partistyrelse och som är lojala den traditionalistiska så kallade "bunkerfalangen" i partiet. Den nyvalde vice ordföranden Torbjörn Kastell har öppet motsatt sig uteslutningen av Västra Götalandsregionens gruppledare Patrik Ehn, som var en nyckelperson för "bunkern".

I styrelsen valdes även två personer med en historia i vit makt-miljön in. Johan Henriksson var med och bildade den lokala nazistorganisationen Fagerstas Fria Nationalister. Han har även kandiderat för Nationaldemokraterna. Även Niklas Törner valdes in. Han har fotograferats när han gör en Hitlerhälsning. Törner har också en historia som medlem i Nationaldemokraterna.

Linus Bylund uppger att informationen om deras förflutna är nytt för partiet. Trots att Henrikssons nazistiska förflutna tidigare uppmärksammats av Expo och andra medier. Även bilden där Törner gör Hitlerhälsning har tidigare publicerats.

– Jag prenumererar inte på Expo, så jag vet inte allt ni skrivit om, säger Bylund.

Har partiet förtroende för Torbjörn Kastell?


– Om partiet inte har förtroende för honom kommer det att märkas, det vet ju ni. Partiet tar demokratiska beslut och därför kan inte jag svara på den frågan, säger Bylund.

Sverigedemokraternas partiombud som dessutom är distriktsordförande i Värmland, Runar Filper, var mötessekreterare på Dalarna och Västmanlands årsmöte. Han säger att han inte vet vem Törner är men att han kände till Henrikssons historia i Nationaldemokraterna.

– Henriksson känner jag sedan ett tag. Det enda jag vet är att han kandiderade för Nationaldemokraterna men att han aldrig var medlem i partiet.

Hur ser du på att han nu sitter i distriktsstyrelsen?

– Jag har inga kommentarer till det, säger Filper.

Filper tycker att distriktsårsmötet inte var speciellt stormigt och ger partisekreteraren Björn Söder beröm för sin roll som mötesordförande. Källor som Expo Idag varit i kontakt med uppger dock att stämningen var hätsk under mötet och att valet av ny styrelse skedde under kuppliknande former.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA