sdpol bylund akesson .

– Naturligtvis kommer vi att titta på det här, säger jimmie Åkesson pressekreterare Linus Bylund efter Expo Idags avslöjande.

SD utreder ny distriktsstyrelse

Publicerad 2013-03-26

I Sverigedemokraternas distrikt Dalarna och Västmanland valdes en ny styrelse på söndagen. Efter Expo Idags avslöjande om att flera av de invalda ledamöterna har en historia i vit makt-miljön kommer styrelsen att utredas av partiet.

– Hur vi agerar är något som jag inte tycker är offentlig information egentligen. Vi kommer att titta på det här naturligtvis. Jag vet inte mer om de här personerna än vad ni har rapporterat, säger partiledare Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund till Expo Idag.

Efter ett utdraget årsmöte i distriktet Dalarna och Västmanland blev den sittande styrelsen utbytt. Den avsatta styrelsen beviljades inte heller ansvarsfrihet eftersom en majoritet av medlemmarna ansåg att det fanns frågetecken kring den ekonomiska redovisningen.

En ny styrelse valdes in, i den ingår partiveteraner som tidigare suttit i Sverigedemokraternas partistyrelse och som är lojala den traditionalistiska så kallade "bunkerfalangen" i partiet. Den nyvalde vice ordföranden Torbjörn Kastell har öppet motsatt sig uteslutningen av Västra Götalandsregionens gruppledare Patrik Ehn, som var en nyckelperson för "bunkern".

I styrelsen valdes även två personer med en historia i vit makt-miljön in. Johan Henriksson var med och bildade den lokala nazistorganisationen Fagerstas Fria Nationalister. Han har även kandiderat för Nationaldemokraterna. Även Niklas Törner valdes in. Han har fotograferats när han gör en Hitlerhälsning. Törner har också en historia som medlem i Nationaldemokraterna.

Linus Bylund uppger att informationen om deras förflutna är nytt för partiet. Trots att Henrikssons nazistiska förflutna tidigare uppmärksammats av Expo och andra medier. Även bilden där Törner gör Hitlerhälsning har tidigare publicerats.

– Jag prenumererar inte på Expo, så jag vet inte allt ni skrivit om, säger Bylund.

Har partiet förtroende för Torbjörn Kastell?


– Om partiet inte har förtroende för honom kommer det att märkas, det vet ju ni. Partiet tar demokratiska beslut och därför kan inte jag svara på den frågan, säger Bylund.

Sverigedemokraternas partiombud som dessutom är distriktsordförande i Värmland, Runar Filper, var mötessekreterare på Dalarna och Västmanlands årsmöte. Han säger att han inte vet vem Törner är men att han kände till Henrikssons historia i Nationaldemokraterna.

– Henriksson känner jag sedan ett tag. Det enda jag vet är att han kandiderade för Nationaldemokraterna men att han aldrig var medlem i partiet.

Hur ser du på att han nu sitter i distriktsstyrelsen?

– Jag har inga kommentarer till det, säger Filper.

Filper tycker att distriktsårsmötet inte var speciellt stormigt och ger partisekreteraren Björn Söder beröm för sin roll som mötesordförande. Källor som Expo Idag varit i kontakt med uppger dock att stämningen var hätsk under mötet och att valet av ny styrelse skedde under kuppliknande former.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA