SD:are med vitmakt-bakgrund hoppar av

Publicerad 2013-03-27

Niklas Törner, nyvald ledamot i Sverigedemokraternas distriktsstyrelse i Dalarna och Västmanland hoppar av efter att Expo Idag uppmärksammat hans historia i vit makt miljön. Men en annan ledamot med liknande bakgrund sitter kvar.

– Niklas Törner har meddelat att han lämnar styrelsen, säger
Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen till Expo Idag.

Törner som valdes in Dalarna och Västmanlands partistyrelse i söndags hoppar efter att Expo Idag uppmärksammat att han varit medlem i Nationaldemokraterna, beställt material från Nationalsocialistisk front och gjort Hitlerhälsning på ett foto.

Även Johan Henriksson som valdes in i den nya styrelsen har en historia inom Nationaldemokraterna. Han var även med att bilda den lokala nazistorganisation Fagerstas Fria Nationalister. 2006 dömdes han för bland annat misshandel och hemfridsbrott. I domen framgår det att Henriksson, enligt vittnesuppgift sagt:

"Vi är nazister och gör som vi vill".

Martin Kinnunen uppger att partiet tittar på Henriksson med anledning av de uppgifter som Expo Idag publicerat men att inget uteslutningsärende har väckts. Enligt Kinnunen förnekar Henriksson att han varit aktiv Fagerstas fria nationalister.

– Vi känner till att han kandiderat för Nationaldemokraterna. Men hans bakgrund behöver inte nödvändigtvis vara en belastning. Det viktiga är
att han står för Sverigedemokraternas värderingar idag, säger
Kinnunen.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA