SD:are med vitmakt-bakgrund hoppar av

Publicerad 2013-03-27

Niklas Törner, nyvald ledamot i Sverigedemokraternas distriktsstyrelse i Dalarna och Västmanland hoppar av efter att Expo Idag uppmärksammat hans historia i vit makt miljön. Men en annan ledamot med liknande bakgrund sitter kvar.

– Niklas Törner har meddelat att han lämnar styrelsen, säger
Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen till Expo Idag.

Törner som valdes in Dalarna och Västmanlands partistyrelse i söndags hoppar efter att Expo Idag uppmärksammat att han varit medlem i Nationaldemokraterna, beställt material från Nationalsocialistisk front och gjort Hitlerhälsning på ett foto.

Även Johan Henriksson som valdes in i den nya styrelsen har en historia inom Nationaldemokraterna. Han var även med att bilda den lokala nazistorganisation Fagerstas Fria Nationalister. 2006 dömdes han för bland annat misshandel och hemfridsbrott. I domen framgår det att Henriksson, enligt vittnesuppgift sagt:

"Vi är nazister och gör som vi vill".

Martin Kinnunen uppger att partiet tittar på Henriksson med anledning av de uppgifter som Expo Idag publicerat men att inget uteslutningsärende har väckts. Enligt Kinnunen förnekar Henriksson att han varit aktiv Fagerstas fria nationalister.

– Vi känner till att han kandiderat för Nationaldemokraterna. Men hans bakgrund behöver inte nödvändigtvis vara en belastning. Det viktiga är
att han står för Sverigedemokraternas värderingar idag, säger
Kinnunen.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA