SD:are som förolämpade kvinna i burka frias

Publicerad 2013-06-14

Christer Wikström, kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Borlänge åtalas inte efter ett bråk med en kvinna i burka trots att åklagaren anser det klarlagt att kvinnan kränkts. Det rapporterar Dalarnas tidningar.

Christer Wikström var inblandad i ett bråk i början av maj i en matbutik i Tjära Ängar. Wikström ska ha sagt till den 25-åriga kvinnan att hon hamnat på "fel sida av jordklotet". Wikström sa även till polisen att han kände sig provocerad av att kvinnan bar burka. Ordväxlingen i mataffären ledde till ett bråk som slutade med att kvinnan och Wikström anmälde varandra för misshandel.

Wikströms version av händelsen är att han blev angripen vilket stöds av övervakningsbilder från en kamera. Eftersom Wikström är nämndeman i Falu tingsrätt har överåklagare Mats Åhlund vid Riksenheten för polismål hållit i förundersökningen. Han skriver till polismyndigheten i Dalarna att "det är utrett att kvinnan utsatts för en kränkning kort före händelsen."

Trots det lades förundersökningen gällande förolämpning, alternativt ofredande ned. Överåklagaren motiverade beslutet med att "målsäganden normalt ska väcka åtal i sådana fall".

Även förundersökningen gällande misshandel läggs ned. Överåklagaren menar att det "inte kan styrkas att den utpekade mannen inte begått gärningen i nödvärn eller att det våld som han utövat varit uppenbart oförsvarligt." Förundersökningen mot kvinnan läggs också ned.

Sverigedemokraterna har tidigare gått ut till Wikströms försvar. Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund har tidigare sagt till Expo Idag att Wikströms uttalanden i "kontexten var harmlösa". Riksdagsledamoten Thoralf Alfsson skrev på sin blogg:

"Vad jag vet är det inte förbjudet eller ett brott att tilltala någon och ha synpunkter på någons kläder. Klär man sig i burka i Sverige så är det inte lustigt att det finns människor som reagerar."
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA