SD:are stödjer hatgrupp mot Soran Ismail

Publicerad 2013-03-19

Tommy Ämtenmyr, sekreterare för SD i Halmstad, har spridit nazistiska budskap på Twitter. Han "gillar" även en sida på Facebook för de som anser att komikern Soran Ismail ska kallas för "babbe". Han skriver till Expo Idag att han ångrar händelserna.

Efter måndagens stora utrensning i SD-leden kan Expo Idag ge ytterligare ett exempel på medlemmar som visar sympatier för våldsbejakande organisatoner. Tommy Ämtenmyr, nyvald sekreterare för SD i Halmstad, "gillar" den muslimfientliga organisationen Swedish Defence League på Facebook. Organisationen är en undergrupp till den våldsamma engelska hatgruppen English Defence League (EDL).

Ämtenmyr har även spridit ett nazistiskt budskap från Paulina Forslund, en företrädare för nazistorganisationen Svenska Motståndsrörelsen (SMR), på Twitter. Den 14 mars "retweetade" Ämtenmyr följande text:

"South Africa is white people's future in miniature. This will be our reality if we don't stop the progress in time."

Paulina Forslund är skribent på Nordfront.se, SMR:s nättidning.

Tommy Ämtenmyr "gillar" också sidor som "Ban Islam" och "Izlam is a mental disease" på Facebook. Han har även "gillat" Facebooksidan "Vi som kallar Soran Ismail för babbe utan att be om ursäkt". Facebookgruppen beskriver sig följande:

"Vi på denna sida vägrar att kräla och be om ursäkt! Vi kallar en spade för en spade och en babbe för en babbe."

Efter järnrörsskandalen i höstas tvingades riksdagsledamoten Erik Almqvist att lämna sina uppdrag för partiet sedan han kallat komikern Soran Ismail för just det rasistiska uttrycket babbe. Erik Almqvist lämnade för några veckor sedan sin riksdagsplats.

SD:s pressansvarige Martin Kinnunen säger till Expo Idag att han inte känner till Ämtenmyr eller hans sympatier.

Hur rimmar det här med er kommunikationsplan och nolltolerans mot rasism?

– Vi får undersöka det här närmare. Jag gör inga närmare kommentarer om detta nu.

När Expo Idag når Ämtenmyr ber han att få återkomma i ett e-mail. Här är hans svar:

"Jag är väldigt ny inom politiken och av den anledningen kanske jag inte alltid tänkt mig för innan jag "gillat" diverse sidor och länkat vidare vad andra skrivit."

Vidarebefordringen av Paulina Forslunds tweet kallar han för "ett misstag".

"Retweeten var en feltryckning som jag innerligt skäms över nu när du påpekar den. SDL har jag nu kollat upp närmare och insett att deras metoder och politiska gärning inte är förenliga med det jag och Sverigedemokraterna står för."

"Kort sagt var de exempel du nämner misstag som jag kommer att göra allt för att inte upprepa i framtiden och jag ber om ursäkt till mina partikamrater för de associationer dessa exempel kan tänkas ge.", skriver Ämtenmyr.

Ämtenmyr kommenterar inte frågor om Soran Ismail och varför denne ska kallas för "babbe".

Expo Idag avslöjade även på måndagen att Kenneth Siekas, SD:s kommunförening i Västervik, sympatiserar med nazistorganisationen Svenskarnas parti på Facebook.
Robin Folkö

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA