SD:s gruppledare i Norrtälje lämnar i protest

Publicerad 2013-03-07

Bernt Grönblad, gruppledare för Sverigedemokraterna i Norrtälje, lämnar partiet i protest. Han är bland annat besviken på att partiets plan för nolltolerans mot rasism inte efterlevs.

Grönblad, den ende sverigedemokraten i Norrtälje med erfarenhet från andra politiska uppdrag, lämnar partiet den 31 mars. Det meddelade han i en debattartikel i Norrtelje Tidning på torsdagen. Bakgrunden är oklarheter kring valet av ny styrelse till kommunföreningen, som ska ske på ett kommande årsmöte. Valberedningen för partidistriktet Stockholms län föreslår en ny styrelse och att Grönblad ersätts som ordförande i föreningen. Han själv känner sig överkörd och menar att han förgäves lagt flera månader på hitta personer till styrelsen.

– Jag har ingenting emot att lämna som ordförande, det kan rent av vara en lättnad. Nej, det jag reagerar mot är att man går bakom ryggen på mig, säger Bernt Grönblad till Expo Idag.

Sverigedemokraternas partiledning har avvisat att man ska ha försökt köra över honom.

– Bernt Grönblad har missförstått allt. Han har inte fått sparken utan är kvar som ordförande. Sedan är det medlemmarna som väljer vilken styrelse de vill ha, sade partiets presstalesman Martin Kinnunen till Norrtelje Tidning på onsdagen.

Grönblad tror inte på den förklaringen.

– Om det varit ett missförstånd som de hävdar hade de kunnat säga det till mig direkt och inte gå via pressen, säger han.

Några av namnen i den av distriktet föreslagna styrelsen är personer som Bernt Grönblad själv valde bort när han letade ny styrelse.

– Jag ansåg att ett par namn var olämpliga på grund av nolltoleransplanen mot rasism och allmänt uppförande. Man trodde ju att planen skulle efterlevas. Kanske vet de inte på riksnivån vad de här personerna håller på med, säger han.

Vad dessa personer har gjort vill han inte gå in på.

– Jag vill inte gå in på det i detalj eftersom jag inte vill kasta sten på de nya personerna.

Grönblad har ett förflutet inom Socialdemokraterna. Nu säger han att han är färdig med politiken.

– Ja, av allt att döma är jag det.

Varför gick du med i Sverigedemokraterna?

– Jag ansåg att de hade en bra politik. Det jag brann särskilt för var motståndet mot privatiseringar av kommunal verksamhet. Det stämde överens med vad jag tyckte. Men sen när man sett det inifrån är det annorlunda, säger han.

Vad tror kommer att hända med partiet framöver?

– Ja, risken är väl att det imploderar. Man utesluter ju så mycket folk och har ingen koll på vilka man tar in. Själv har jag tappat intresset och bryr mig inte.

Sverigedemokraterna fick två mandat i Norrtälje efter valet 2010. I och med Bernt Grönblads utträde ur partiet tillhör numera inget av dessa mandat partiet. SD:s andra fullmäktigeledamot, Stefan Pålsson, förklarade sig oberoende då han lämnade partiet för ett halvår sedan. Enligt Norrtelje Tidning är han sällan närvarande då fullmäktige sammanträder. I hans ställe träder då partiets ersättare in. Ersättaren riskerar emellertid uteslutning ur partiet sedan han dömts för sexuellt ofredande.
Robin Folkö

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA