Serbiska nationalister dömda för massmord

Publicerad 2013-03-01

Sju medlemmar i den paramilitära gruppen Sima's Chetniks har dömts av en specialdomstol Belgrad för mord på 28 romer i närheten av staden Zvornik i Bosnien. Männen döms även för tortyr och våldtäkter.

Männen dömdes på fredagen till sammanlagt 73 års fängelse. Två dömdes till 20 år vardera. Två dömdes till 10 år och två till 5 år, en dömdes till 1 års fängelse, rapporterar Balkan Insight.

Sima's Chetniks ledare Sima Bogdanovic dog i förvar innan domen föll.

Det var 1992 de dömda dödade 28 romer, däribland gravida kvinnor och barn i åldern mellan två och tio år från byarna kocic, Malesic och Setic, som ligger omkring Zvornik i nordöstra Bosnien.

Kropparna slängdes i en grop som sedan sprängdes med en handgranat. Tidigare hade medlemmarna i Sima's Chetniks sprängt en moské. Mellan juni och december hölls tre kvinnor fångna. De torterades och våldtogs av män från Sima's Chetniks.

"De våldtogs dagligen, misshandlades och tvingades till hårt arbete bara av den anledningen att de hade en annan etnisk tillhörighet", sa domaren Ratko Popovic.

Målet är det femte som genomförts av Serbiens specialåklagare angående brott som begicks Zvornik mellan 1992 och 1995

Det är inte klarlagt vem som gav ordern till Sima's Chetniks. Vittnesuppgifter gör gällande att ordern kom från det Serbiska radikala partiet, SRP . Ledaren för SRP Vojislav Šešelj som står åtalat i krigsförbrytartribunalen i Haag för att organiserat krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten har förnekat att han hade någon kontroll över styrkorna i Zvornik. Han lägger istället skulden på den avlidne Željko Ražnatović, som ledde den paramilitära gruppen Arkans tigrar. Arkans tigrar utförde etniska rensningar i östra Bosnien.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA