Serbiska nationalister dömda för massmord

Publicerad 2013-03-01

Sju medlemmar i den paramilitära gruppen Sima's Chetniks har dömts av en specialdomstol Belgrad för mord på 28 romer i närheten av staden Zvornik i Bosnien. Männen döms även för tortyr och våldtäkter.

Männen dömdes på fredagen till sammanlagt 73 års fängelse. Två dömdes till 20 år vardera. Två dömdes till 10 år och två till 5 år, en dömdes till 1 års fängelse, rapporterar Balkan Insight.

Sima's Chetniks ledare Sima Bogdanovic dog i förvar innan domen föll.

Det var 1992 de dömda dödade 28 romer, däribland gravida kvinnor och barn i åldern mellan två och tio år från byarna kocic, Malesic och Setic, som ligger omkring Zvornik i nordöstra Bosnien.

Kropparna slängdes i en grop som sedan sprängdes med en handgranat. Tidigare hade medlemmarna i Sima's Chetniks sprängt en moské. Mellan juni och december hölls tre kvinnor fångna. De torterades och våldtogs av män från Sima's Chetniks.

"De våldtogs dagligen, misshandlades och tvingades till hårt arbete bara av den anledningen att de hade en annan etnisk tillhörighet", sa domaren Ratko Popovic.

Målet är det femte som genomförts av Serbiens specialåklagare angående brott som begicks Zvornik mellan 1992 och 1995

Det är inte klarlagt vem som gav ordern till Sima's Chetniks. Vittnesuppgifter gör gällande att ordern kom från det Serbiska radikala partiet, SRP . Ledaren för SRP Vojislav Šešelj som står åtalat i krigsförbrytartribunalen i Haag för att organiserat krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten har förnekat att han hade någon kontroll över styrkorna i Zvornik. Han lägger istället skulden på den avlidne Željko Ražnatović, som ledde den paramilitära gruppen Arkans tigrar. Arkans tigrar utförde etniska rensningar i östra Bosnien.
Daniel Vergara

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.