Sextrakasserianklagad SD:are lyfte fram kvinnors utsatthet

Publicerad 2013-03-07

En sverigedemokratisk topptjänsteman har arbetsbefriats sedan anklagelser om sexuella trakasserier riktats mot honom. Han har bland annat arbetat med säkerheten i SD och har tidigare uttalat sig mot trakasserier av partiets kvinnor.

Tjänstemannen anklagas för att under en längre tid sexuellt ha trakasserat flera kvinnor i partiet. Mannen har i dagsläget inte avskedats, utan "arbetsbefriats" i väntan på en internutredning, uppger Sverigedemokraterna.

– Det är anklagelser som vi tar på största allvar och vi måste givetvis gå igenom vad som ligger bakom dem, säger Martin Kirchberg, SD:s personalchef till Aftonbladet.

Expo Idag har förgäves försökt att nå den anklagade mannen för en kommentar. Till Nyheter24 säger han om anklagelserna:

– Det kommer som en ren chock för mig. Jag har inte hunnit ta ställning till det hela och vet knappt vad det gäller.

Bland annat ska kvinnor i ungdomsförbundet ha känt sig trakasserade av mannen, uppger Nyheter24. Enligt Aftonbladet ska mannen ha gett filmer med grovt sexuellt innehåll till kvinnorna.

Tjänstemannen har haft en central roll i Sverigedemokraternas organisation och har bland annat arbetat med säkerheten i partiet.

Expo Idag kan visa att mannen tidigare uttalat sig om enskilda partimedlemmars, och särskilt SD-kvinnors, säkerhet. I en intervju med SD-kuriren talade han om hur sverigedemokratiska kvinnor har utsatts för trakasserier. Han uppger att han ser det som särskilt frånstötande när kvinnor och unga personer angrips, eftersom dessa medlemmar är särskilt utsatta.
Robin Folkö

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.