Sextrakasserianklagad SD:are lyfte fram kvinnors utsatthet

Publicerad 2013-03-07

En sverigedemokratisk topptjänsteman har arbetsbefriats sedan anklagelser om sexuella trakasserier riktats mot honom. Han har bland annat arbetat med säkerheten i SD och har tidigare uttalat sig mot trakasserier av partiets kvinnor.

Tjänstemannen anklagas för att under en längre tid sexuellt ha trakasserat flera kvinnor i partiet. Mannen har i dagsläget inte avskedats, utan "arbetsbefriats" i väntan på en internutredning, uppger Sverigedemokraterna.

– Det är anklagelser som vi tar på största allvar och vi måste givetvis gå igenom vad som ligger bakom dem, säger Martin Kirchberg, SD:s personalchef till Aftonbladet.

Expo Idag har förgäves försökt att nå den anklagade mannen för en kommentar. Till Nyheter24 säger han om anklagelserna:

– Det kommer som en ren chock för mig. Jag har inte hunnit ta ställning till det hela och vet knappt vad det gäller.

Bland annat ska kvinnor i ungdomsförbundet ha känt sig trakasserade av mannen, uppger Nyheter24. Enligt Aftonbladet ska mannen ha gett filmer med grovt sexuellt innehåll till kvinnorna.

Tjänstemannen har haft en central roll i Sverigedemokraternas organisation och har bland annat arbetat med säkerheten i partiet.

Expo Idag kan visa att mannen tidigare uttalat sig om enskilda partimedlemmars, och särskilt SD-kvinnors, säkerhet. I en intervju med SD-kuriren talade han om hur sverigedemokratiska kvinnor har utsatts för trakasserier. Han uppger att han ser det som särskilt frånstötande när kvinnor och unga personer angrips, eftersom dessa medlemmar är särskilt utsatta.
Robin Folkö

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA