Skrek rasistiska tillmälen och jagade barn

Publicerad 2013-05-24

En 54 årig man som hotat och skrikit grovt rasistiska okvädningsord till barn döms för olaga hot. Vid tillfället bar han ett grishuvud spetsat på en träpåle och en yxa.

Det var i juli förra året som 54 åringen tillsammans med en annan person begav sig till en fotbollsplan i Hässelby där fem barn mellan elva och 16 år spelade fotboll. Mitt på planen satte männen upp en träpåle med grishuvud. När barnen sa att det var äckligt utbröt en diskussion.

54-åringen skrek "jävla muslimer vi ska hacka er" och "jävla negrer". Senare jagade han flera av barnen medan den andra mannen höll i yxan.

54-åringen döms för olaga hot mot de två barn som han jagat och som uppfattat att han sagt att han ska hacka sönder dem. Han frias dock när det gäller de andra tre barnen som han jagade då rätten menar att det inte framkommit några uppgifter om att 54-åringen riktat några hotelser mot dem.

Tingsrätten slår även fast att 54-åringen inte gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp eftersom det inte är klarlagt om fler än tre barn hörde de rasistiska uttalandena och att uttalandena därmed inte fått tillräcklig spridning.

54-åringen var berusad vid tillfället. Han uppger att har en dålig minnesbild av händelsen, men att han skäms om det stämmer att han agerat på det sätt som han döms för.

Han döms till skyddstillsyn. Han ska även betala skadestånd på 5000 kronor till vardera av de två barnen som han hotade.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA