Spottade på transperson – får böter

Publicerad 2013-05-07

En 23-årig man från Bagarmossen i Stockholm dömdes på fredagen av Stockholms tingsrätt till dagsböter för förolämpning och ofredande efter att ha förföljt och spottat på en man och kallat denne för "jävla bög".

Det var vid tvåtiden på morgonen den 15 juli förra året som en man och hans flickvän var på väg hem till Bagarmossen efter att ha varit inne i centrum och dansat. På tunnelbaneperrongen ska de ha kommit i kontakt med 23-åringen som åkt med samma tåg. Enligt domen uppträdde 23-åringen aggressivt och berusat. Först ska han ha frågat mannen som vid tillfället var klädd i kvinnokläder, "om det var normalt" att vara som honom och därefter kallat honom för "jävla bög" och "jävla transa". Han ska också spottat mot mannen och hans flickvän samt försökt köra på honom med en mopedskoter sedan de kommit upp från tunnelbanestationen.

Enligt mannen och hans flickvän ska 23-åringen därefter ha följt efter dem hem och konfronterat dem utanför deras port tillsammans med en vän. Mannen uppger i förhör att han skakade av rädsla. Efter att paret lyckats ta sig upp i porten krossades en fönsterruta i deras trappuppgång. Tingsrätten skriver i domen att deras uppgifter verkar troliga, men menar att det inte går att styrka att det var 23-åringen som krossade rutan.

Mannen säger till polisen att han efter händelsen kände sig otrygg i Bagarmossen och bestämde sig för att flytta därifrån. Det tog också lång tid innan han vågade gå ut i kvinnokläder igen och han gör det inte lika ofta länge.

Bevisningen mot 23-åringen består, utöver vittnesuppgifter, av övervakningsfilm från tunnelbanestationen. Han döms nu till dagsböter för brottet och ska också betala 5 000 kronor i skadestånd vardera till mannen och hans flickvän för att ha kränkt dem. Dessutom döms han att betala dem 2 700 kronor vardera för den oro och ångest händelsen gav det utsatta paret.

Han döms dessutom för ofredande samt våldsamt motstånd efter att vid ett annat tillfälle ha spottat på en polis.

Tingsrätten skriver i domen att det är en försvårande omständighet att 23-åringen kränkt mannens könsidentitet.
Robin Folkö

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.