SSPX-biskop kallar judar för kyrkans fiender

Publicerad 2013-01-07

Talespersonen för det konservativa katolska brödraskapet SSPX hävdade i ett tal att judar är kyrkans fiender och att de styr Vatikanen i det dolda. SSPX har de senaste åren fört försoningssamtal med kyrkan som tidigare uteslutit sällskapet.

Det var den 28 december som SSPX talesperson, biskop Bernard Fellay talade i Ontario i Kanada om de försoningssamtal som förts mellan Vatikanen och SSPX de senaste tre åren. Bernard Fellay hävdade att det finns "dolda intressen" som sett till så att SSPX inte fått återinträde in i kyrkan, rapporterar JTA.

"Vilka har varit de som främst har motsatt sig oss? Det är kyrkans fiender, judarna, frimurarna och modernisterna", sa Fellay.

Fellay sa även att judar ställt reformkrav på det andra Vatikankonciliet och att det visar att konciliet var "judarnas produkt". SSPX motsätter sig det andra Vatikankonciliet och modernisering inom kyrkan. I det andra Vatikankonciliet tog kyrkan bland annat avstånd från idén att judarna ska ställas till ansvar för korsfästelsen av Jesus.

Vatikanen har inte erkänt SSPX utan har krävt att brödraskapet ska ställa sig bakom den katolska kyrkans grundläggande läror. 2009 inledde dock Vatikanen samtal med SSPX och i samband med det hävde Benedictus XVI bannlysningen av SSPX fyra biskopar. En av dessa, Richard Williamson, har gjort sig känd för att ha förnekat Förintelsen.

SSPX grundare, ärkebiskop Marcel Lefebvre, talade varmt om Vichyregimen som styrde Frankrike mellan 1940 och 1944 under den tyska ockupationen. Han hyllade även det högerextrema partiet National Front. 1985 skrev han i ett brev till Johannes Paulus II att "judar, frimurare och kommunister" är fiender till den katolska tron.
Daniel Vergara

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.