Statlig finansiering av nazistparti stryps

Publicerad 2013-10-23

Det grekiska parlamentet har röstat igenom en lag som fryser allt statligt ekonomiskt stöd till det nazistiska partiet Gyllene gryning. Samtidigt sitter partiets ledare häktad.

235 av parlaments 300 ledamöter drev på onsdagen igenom en lag som innebär att statligt stöd till ett parti, så som partistöd kan stoppas om en partiledare eller en tiondel av dess parlamentsledamöter åtalas för delaktighet i en kriminell organisation eller för terrorbrott. Just nu sitter Gyllene grynings partiledare Nikolaos Mihaloliakos häktad tillsammans med två partitoppar. Ytterligare tre parlamentsledamöter är släppta mot borgen och får inte lämna landet. Alla misstänks för bland annat delaktighet i en kriminell organisation. Fyra andra parlamentsledamöter i Gyllene gryning har förlorat sin åtalsimmunitet, vilket innebär att åklagare kan inleda en mer omfattande förundersökning mot dem.

Om parlamentsledamöterna döms riskerar de upp till tio års fängelse. Den nya lagen kan innebära ett hårt slag mot Gyllene grynings ekonomi. För 2013 gäller det cirka 7.6 miljoner kronor i partistöd till Gyllene grynings räkning, rapporterar Reuters.

Om de misstänkta parlamentsledamöterna skulle frias från anklagelserna mot dem kommer de att få sitt partistöd.

2012 fick partiet nästan 4,4 miljoner kronor i statligt partistöd. Dessutom donerar Gyllene grynings parlamentsledamöter 20 procent av sin lön till partiet, det handlar om cirka 1,8 miljoner kronor, rapporterar New York Times. Partiet ska även fått in cirka 17,5 miljoner kronor via andra källor, enligt tidningen.

Partiets omkostnader för partikontor och kampanjer beräknas uppgå till mellan 17 och 26 miljoner kronor.

Den grekiska ekobrottsmyndigheten utreder Gyllene grynings ekonomi under de senaste tolv åren för att upptäcka om det skett pengatvätt och olagliga donationer.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA