Stieg Larssonpriset till rysk människorättskämpe

Publicerad 2013-10-21

Svetlana Gannusjkina, rysk förkämpe för mänskliga rättigheter sedan flera decennier, får Stieg Larssonpriset för 2013.

Sedan slutet på 1980-talet har den nu 71-åriga Gannusjkina arbetat i Ryssland inom organisationerna Memorial och framför allt Medborgerligt samarbete för flyktingar och politiska fångar.

 svetlana gannushkinaSvetlana Gannusjkina
Gannusjkina, som också är professor i matematik, blev engagerad i flyktingar från konflikterna och krigen i Kaukasus och de står fortfarande i fokus för Medborgerligt samarbetes arbete. Trots motstånd och dödshot tvekar hon inte att kämpa vidare.

– Jag känner att jag inte är ensam, men vi är inte så många som jag skulle hoppas. Nationalismen är ett virus som tränger sig in i människors medvetande, också i miljöer där man inte skulle vänta sig det.

– Läget är mycket dåligt just nu, säger Svetlana Gannusjkina på telefon till Expo och avbryter för en förfärlig morgonhosta.

Och hon tror att situationen kommer att bli sämre:

– Stämningen i landet är förskräcklig, medborgarna är förtryckta, folk är desorienterade, ungdomarna vet inte vilka de egentligen är. Och missnöjet kanaliseras mot invandrarna. Det är en fruktansvärd utveckling med förföljelse av de svagaste, oskyldiga invånare med mörkt hår.

När Medvedev var president togs några steg i positiv riktning, bland annat med reformer inom domstolsväsendet. Men det var uppenbart för alla att Medvedev aldrig hade makten, Putin var hela tiden presidentens chef.

När Putin kom tillbaka blev allt värre. En försämrad invandringspolitik, ökad censur och kontroll av internet och möten. Och lagen om landsförräderi, som kan användas mycket brett.

– Det här samtalet som jag har med dig kan falla under den lagen, liksom om vi får någon rådgivning från utländska organisationer.

Svetlana sammanfattar läget i Ryssland så här:

– Vi har en verkställande makt som inte har någon detaljerad plan för vad den ska göra och härskar enbart genom förtryck. Den lagstiftande makten fungerar absolut inte, och tillståndet i den dömande makten är kusligt, domstolarna är inga domstolar längre.

Stieg Larssonpriset består av ett diplom och 200 000 kronor. Det utdelas 7 november kl 17.00 på Kulturhuset i Stockholm. Svetlana Gannusjkina håller ett tal och intervjuas på scen. Utdelningen är öppen för allmänheten.

– Priset är förstås en stor ära, säger Svetlana och att känna en internationell solidaritet är mycket viktigt. Nationalismen är ju ett problem också i era länder.

– Och pengarna behövs direkt i organisationen för att hjälpa migranter, med sjukvård och juridiskt stöd, men också för mat för dagen.
Erik Sidenbladh

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA