svp Stefan Jacobsson

Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson beskriver tillställningen där brottsdömda nazister ska tala som en grundsten för europeisk nationalism. (Foto Expo)

Stort nazistmöte i helgen

Publicerad 2013-03-21

På lördag arrangerar nazistiska Svenskarnas parti ett internationellt möte i Södertälje, med flera brottsdömda högerextremister på talarlistan.

Konferensen arrangeras för andra året i rad och kommer att hållas någonstans i närheten av Södertälje. Flera av årets talare är dömda förintelseförnekare och nazister. Bland huvudtalarna märks Udo Pastörs från tyska NPD och Yurii Mykhal'chyshyn från Ukrainska Svoboda.

Svenskarnas parti (SvP) beskriver seminariet som betydelsefullt för partiet.

– Denna helg läggs en ny grundsten för den nationalistiska rörelsen i Europa, och det är hedrande att Sverige intagit en sådan betydelsefull roll, säger partiledaren Svenskarnas partis ledare, Stefan Jacobsson, som själv talar på konferensen, i ett pressmeddelande.

Huvudtalarna som presenterats av Svenskarnas Parti är:

Udo Pastörs, NPD (Tyskland)

Pastörs är vice partiledare för det tyska högerextremistiska partiet Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD. Han har flera gånger dömts för hets mot folkgrupp. Förra året dömdes han för att ha förnekat Förintelsen i delstatsparlamentetet Schwerin på Förintelsens minnesdag. Han har tidigare haft samröre med svenska nazister och talade på Salemmarschen, en högerextrem demonstration, 2010. Tyska myndigheter utreder för närvarande ett möjligt förbud av NPD, som betraktas som nazistiska.

Yurii Mykhal'chyshyn, Svoboda (Ukraina)

Mykhal'chyshyn är det ukrainska nazistpartiet Svobodas chefsideolog. Han har kallat Förintelsen för "den europeiska civilisationens guldålder" och översatt böcker av bland annat Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels. Svoboda fick 10,44 procent i det ukrainska parlamentsvalet 2012 och är därmed ett av Europas största nazistpartier.

Roberto Fiore, Forza Nuova (Italien)


Fiore är partiledare för det italienska fascistpartiet Forza Nuova. På 1980-talet ledde han organisationen Nationella Revolutionsavantgardet, NAR. Organisationen stod bakom flera våldsdåd i Italien. Han dömdes till nio års fängelse för att ha organiserat terrordåd i Italien och mistänktes också för mord. För att undgå straffet flyttade han till England, där han radikaliserade flera högerextrema grupper, bland annat National Front.

Fiore är en av grundarna till den så kallade "tredje positionen". En ideologi som förkastar både kommunism och kapitalism och vill bygga ett fascistiskt samhälle.

Daniel Carlsen, Danskernes parti (Danmark)


Carlsen är en av Danmarks mest kända nazister och förintelseförnekare. Han är partiledare för det nystartade Danskernes parti och har tidigare varit aktiv i Danmarks nationalsocialistiske bevaegelse, DNSB, ett parti med rötter i Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti (DNSAP), 30-talets danska nazistparti. Carlsen fick stor uppmärksamhet 2009 när det avslöjades att han arbetade i det danska livgardet, som bland annat ansvarar för att skydda den danska drottningen.

Stefan Jacobsson (Svenskarnas parti)


Sedan januari i år är Jacobsson partiledare för det nazistiska Svenskarnas parti. Han har en bakgrund inom den militanta nazistorganisationen Svenska Motståndsrörelsen och har dömts för brott mot knivlagen två gånger.

Svenskarnas parti registrerades 2009 som politiskt parti hos Valmyndigheten. Det är sprunget ur organisationen Nationalsocialistiskt front som under en kort tid gick under namnet Folkfronten. Trots namnbytena är Svenskarnas parti fortfarande nazister.

Svenskarnas parti innehar ett kommunalt mandat, i Grästorp i Västergötland. Mandatet står emellertid tomt.

Partiet har dock fyra representanter på kommunala mandat som tillhör andra partier. Bland annat har två företrädare från Sverigedemokraterna gått över till SvP, en i Mönsterås och en i Hedemora.

Dessutom kommer representanter från spanska högerextrema Democracia Nacional och franska Terre et Peuple, en högerextrem organisation som gästar Sverige för första gången.
Robin Folkö

Organisationer och begrepp i artikeln

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.