Styrelseledamot i SD avgår efter misshandelsdom

Publicerad 2013-04-12

Den nyvalda styrelseledamoten för Sverigedemokraterna i Karlshamn Christopher Gårner lämnar sitt uppdrag efter att Expo Idag avslöjat att han 2009 dömdes till fängelse för grov misshandel, olaga hot och hemfridsbrott. Nu backar även partiet från tidigare uttalanden om att de haft kännedom om domen.

Tidigare på fredagen rapporterade Expo Idag att Christopher Gårner 2009 dömdes till ett års fängelse efter att han hotat en man till livet, kallat honom "djävla neger" och misshandlat honom med en kofot. I mars valdes han in som suppleant i Sverigedemokraternas styrelse i Karlshamn .

Henrik Gustafsson som är Sverigedemokraternas ordförande i Karlshamn uppgav tidigare att han var medveten om att Gårner dömts.

– Jag kände till att han var dömd, men inte för vad. Vi hade tänkt diskutera det här vid ett senare tillfälle. Det som du berättar är såklart oacceptabelt, sa han till Expo Idag

Sverigedemokraterna backar nu från att de känt till Gårners förflutna. I ett pressmeddelande skriver lokalavdelningen följande:

"Tvärtom vad som har rapporterats så hade ingen i styrelsen kännedom om de brott som Christopher dömts för. Föreningen har i nuläget inga rutiner gällande vandelsförsäkran för personer som enbart ingår i styrelsen."

Christopher Larsson som är politisk sekreterare för Sverigedemokraterna i Blekinge menar att Henrik Gustafsson kan han ha blandat ihop Gårner med någon annan dömd person.

– Min uppfattning är att Henrik inte kände till att Gårner var dömd för någonting. Det är jag som har haft kontakt med medlemmarna. Jag hade inte en aning om att han var dömd och jag skulle aldrig rekommendera någon som nyligen suttit i fängelse för en styrelsepost, säger Larsson.

Sverigedemokraterna i Karlshamn skriver att de nu ska ändra sina interna rutiner och öppnar för att kräva en vandelsförsäkran av de som väljs in kommunstyrelsen.

Expo Idag har sökt Henrik Gustafsson för en kommentar
Daniel Vergara

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.