Svenska ungdomar vittnar om Amazons nazistvakter

Publicerad 2013-02-25

Expo Idag har tidigare skrivit om E-handelsjätten Amazon, som hyrde tjänster av ett nazianstruket vaktbolag. Nu visar det sig att även svenska säsongsarbetare trakasserats av bolaget.

När svenska Arbetsförmedlingen kontaktades av Amazon lät det som en toppengrej. Amazon behövde arbetskraft till sitt centrallager i tyska Bad-Hersfeld under julrushen och i Sverige fanns gott om arbetslösa ungdomar.

200 svenskar anmälde sitt intresse till en början, men majoriteten hoppade av när det visade sig att de inte skulle bli anställda av Amazon, utan av ett tyskt bemanningsföretag, rapporterar Svenska Dagbladet.

24 ungdomar åkte dock ner till Bad-Hersfeld. Väl på plats stod det klart att de inte skulle få samma lön som utlovats. De förstod inte heller kontraktet de fick skriva under eftersom det var på tyska.

På det gemensamma boendet fick de dessutom utstå trakasserier och bestraffning av det av Amazon kontrakterade säkerhetsbolaget Hensel European Security Services, HESS. En tysk tv-dokumentär avslöjade nyligen att bolaget ägs av en nazist. Vakterna ska ha gått klädda i svarta arméinspirerade kläder från nazist-klädmärket Thor Steinar och uppträtt hotfullt. Enligt tv-dokumentären anspelar namnet HESS på Adolf Hitlers ställföreträdare, Rudolf Hess.

– De agerade poliser utan anledning. Bland annat blev vi utsatta för kroppsvisitationer efter frukosten för att de skulle kolla om vi tagit med oss bullar. De körde även med kollektiv bestraffning – om en gjorde något dumt fick alla lida för det, säger en av de svenska ungdomarna, Christian Wessel, till Svenska Dagbladet.

Ungdomarna vittnar också om att arbetare från Polen och Spanien behandlades hårdare än de andra.

– Vi var cirka 1 500 personer från olika länder. Spanjorerna fick bo trängre än oss och en tjej blev utsparkad för att hon hade torkat kläder på elementet, hon blev eskorterad av vakter ut från området, säger Christian Wessel till Svenska Dagbladet.

Arbetsförmedlingen avbröt sitt samarbete med Amazon, sedan de fått reda på att bemanningsföretaget som anställde ungdomarna inte var att lita på.

Amazon har kritiserats hårt, både för anställningsförhållandena på de tyska lagren och för att de hyrt tjänster av HESS. I början av förra veckan sade E-handelsföretaget upp sitt kontrakt med säkerhetsbolaget.
Robin Folkö

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA