Svenska ungdomar vittnar om Amazons nazistvakter

Publicerad 2013-02-25

Expo Idag har tidigare skrivit om E-handelsjätten Amazon, som hyrde tjänster av ett nazianstruket vaktbolag. Nu visar det sig att även svenska säsongsarbetare trakasserats av bolaget.

När svenska Arbetsförmedlingen kontaktades av Amazon lät det som en toppengrej. Amazon behövde arbetskraft till sitt centrallager i tyska Bad-Hersfeld under julrushen och i Sverige fanns gott om arbetslösa ungdomar.

200 svenskar anmälde sitt intresse till en början, men majoriteten hoppade av när det visade sig att de inte skulle bli anställda av Amazon, utan av ett tyskt bemanningsföretag, rapporterar Svenska Dagbladet.

24 ungdomar åkte dock ner till Bad-Hersfeld. Väl på plats stod det klart att de inte skulle få samma lön som utlovats. De förstod inte heller kontraktet de fick skriva under eftersom det var på tyska.

På det gemensamma boendet fick de dessutom utstå trakasserier och bestraffning av det av Amazon kontrakterade säkerhetsbolaget Hensel European Security Services, HESS. En tysk tv-dokumentär avslöjade nyligen att bolaget ägs av en nazist. Vakterna ska ha gått klädda i svarta arméinspirerade kläder från nazist-klädmärket Thor Steinar och uppträtt hotfullt. Enligt tv-dokumentären anspelar namnet HESS på Adolf Hitlers ställföreträdare, Rudolf Hess.

– De agerade poliser utan anledning. Bland annat blev vi utsatta för kroppsvisitationer efter frukosten för att de skulle kolla om vi tagit med oss bullar. De körde även med kollektiv bestraffning – om en gjorde något dumt fick alla lida för det, säger en av de svenska ungdomarna, Christian Wessel, till Svenska Dagbladet.

Ungdomarna vittnar också om att arbetare från Polen och Spanien behandlades hårdare än de andra.

– Vi var cirka 1 500 personer från olika länder. Spanjorerna fick bo trängre än oss och en tjej blev utsparkad för att hon hade torkat kläder på elementet, hon blev eskorterad av vakter ut från området, säger Christian Wessel till Svenska Dagbladet.

Arbetsförmedlingen avbröt sitt samarbete med Amazon, sedan de fått reda på att bemanningsföretaget som anställde ungdomarna inte var att lita på.

Amazon har kritiserats hårt, både för anställningsförhållandena på de tyska lagren och för att de hyrt tjänster av HESS. I början av förra veckan sade E-handelsföretaget upp sitt kontrakt med säkerhetsbolaget.
Robin Folkö

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA