Tamerlan Tsarnaev hade högerextrem litteratur

Publicerad 2013-08-05

Enligt en BBC-dokumentär om Boston-bombningen ägde en av bröderna högerextrem och konspiratorisk litteratur.

Den äldre av de två bröderna som misstänks för bombdådet mot Boston maraton, Tamerlan Tsarnaev, och som i april dödades i en skottlossning med polisen, prenumererade på vit makt-publikationer. Han ska även haft material i sin ägo som driver idén att den amerikanska regeringen stod bakom såväl terrordådet mot World Trade Center 11 september 2001 och bombdådet mot en federal kontorsbyggnad i Oklahoma City1995, det visar BBC Panorama som sänds i kväll, rapporterar BBC News.

Enligt vad som framkommer i dokumentären så läste bröderna radikala islamistsajter innan bombdådet mot Boston maraton den 15 april.

Bröderna utvandrade till USA 2002 och 2003 från Dagestan, en rysk delrepublik som gränsar till det separatistiska Tjetjenien. Enligt de uppgifter som framkommit ska Tamerlan Tsarnaev ha varit pådrivande till bombdådet. Enligt BBC-dokumentären ska även brödernas mamma ha haft en roll i deras radikalisering, någon som hon förnekar.

Enligt en vän till Tamerlan Tsarnaev ska han ha radikaliserats i samband med att hans boxningskarriär gick om intet då han saknade amerikanskt medborgarskap.

Brödern, Dzhokhar Tsarnaev, är misstänkt för inblandning i dådet. Han riskerar livstids fängelse eller dödsstraff om han fälls.
Anders Dalsbro

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA