Tamerlan Tsarnaev hade högerextrem litteratur

Publicerad 2013-08-05

Enligt en BBC-dokumentär om Boston-bombningen ägde en av bröderna högerextrem och konspiratorisk litteratur.

Den äldre av de två bröderna som misstänks för bombdådet mot Boston maraton, Tamerlan Tsarnaev, och som i april dödades i en skottlossning med polisen, prenumererade på vit makt-publikationer. Han ska även haft material i sin ägo som driver idén att den amerikanska regeringen stod bakom såväl terrordådet mot World Trade Center 11 september 2001 och bombdådet mot en federal kontorsbyggnad i Oklahoma City1995, det visar BBC Panorama som sänds i kväll, rapporterar BBC News.

Enligt vad som framkommer i dokumentären så läste bröderna radikala islamistsajter innan bombdådet mot Boston maraton den 15 april.

Bröderna utvandrade till USA 2002 och 2003 från Dagestan, en rysk delrepublik som gränsar till det separatistiska Tjetjenien. Enligt de uppgifter som framkommit ska Tamerlan Tsarnaev ha varit pådrivande till bombdådet. Enligt BBC-dokumentären ska även brödernas mamma ha haft en roll i deras radikalisering, någon som hon förnekar.

Enligt en vän till Tamerlan Tsarnaev ska han ha radikaliserats i samband med att hans boxningskarriär gick om intet då han saknade amerikanskt medborgarskap.

Brödern, Dzhokhar Tsarnaev, är misstänkt för inblandning i dådet. Han riskerar livstids fängelse eller dödsstraff om han fälls.
Anders Dalsbro

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.