Taxichaufför utsatt för hatbrott

Publicerad 2013-06-25

En 22-årig man i Stockholm misstänks för att ha hotat en taxichaufför i Stockholm. Enligt åtalet skrek han i samband med hoten "sieg heil" och gjorde Hitlerhälsning.

"Jag ska ta dig här och nu din jävla turkjävel", ska 22-åringen sagt till en taxichaufför i Stockholm den 31 mars 2012. Mannen ska ha upprepat flera rasistiska okvädningsord riktade mot taxichauffören. I förhör uppger chauffören att han blev så rädd att han lämnade bilen. Då ska 22-åringen sparkat sönder backspegeln.

Delar av händelsen bevittnades av 22-åringens medpassagerare, men även av vakter vid en närliggande tunnelbanestation. 22-åringen erkänner skadegörelse av taxibilen, då det finns dokumenterat, men förnekar hets mot folkgrupp och hot mot tjänsteman med hänvisning till att han inte minns dessa saker på grund av att han varit berusad.

Han uppger dock i förhör att han är väldigt ledsen om han sagt de saker han anklagas för.

22-åringen åtalas även för att han i tunnelbanan slagit sönder luckan vid en tunnelbanespärr. Detta erkänner han med hänvisning att det finns inspelat på övervakningsfilm.

Mannen åtalas i Stockholms tingsrätt för hets mot folkgrupp, förolämpning, hot mot tjänsteman och skadegörelse.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA