Taxichaufför utsatt för hatbrott

Publicerad 2013-06-25

En 22-årig man i Stockholm misstänks för att ha hotat en taxichaufför i Stockholm. Enligt åtalet skrek han i samband med hoten "sieg heil" och gjorde Hitlerhälsning.

"Jag ska ta dig här och nu din jävla turkjävel", ska 22-åringen sagt till en taxichaufför i Stockholm den 31 mars 2012. Mannen ska ha upprepat flera rasistiska okvädningsord riktade mot taxichauffören. I förhör uppger chauffören att han blev så rädd att han lämnade bilen. Då ska 22-åringen sparkat sönder backspegeln.

Delar av händelsen bevittnades av 22-åringens medpassagerare, men även av vakter vid en närliggande tunnelbanestation. 22-åringen erkänner skadegörelse av taxibilen, då det finns dokumenterat, men förnekar hets mot folkgrupp och hot mot tjänsteman med hänvisning till att han inte minns dessa saker på grund av att han varit berusad.

Han uppger dock i förhör att han är väldigt ledsen om han sagt de saker han anklagas för.

22-åringen åtalas även för att han i tunnelbanan slagit sönder luckan vid en tunnelbanespärr. Detta erkänner han med hänvisning att det finns inspelat på övervakningsfilm.

Mannen åtalas i Stockholms tingsrätt för hets mot folkgrupp, förolämpning, hot mot tjänsteman och skadegörelse.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA