Taxichaufför utsatt för hatbrott

Publicerad 2013-06-25

En 22-årig man i Stockholm misstänks för att ha hotat en taxichaufför i Stockholm. Enligt åtalet skrek han i samband med hoten "sieg heil" och gjorde Hitlerhälsning.

"Jag ska ta dig här och nu din jävla turkjävel", ska 22-åringen sagt till en taxichaufför i Stockholm den 31 mars 2012. Mannen ska ha upprepat flera rasistiska okvädningsord riktade mot taxichauffören. I förhör uppger chauffören att han blev så rädd att han lämnade bilen. Då ska 22-åringen sparkat sönder backspegeln.

Delar av händelsen bevittnades av 22-åringens medpassagerare, men även av vakter vid en närliggande tunnelbanestation. 22-åringen erkänner skadegörelse av taxibilen, då det finns dokumenterat, men förnekar hets mot folkgrupp och hot mot tjänsteman med hänvisning till att han inte minns dessa saker på grund av att han varit berusad.

Han uppger dock i förhör att han är väldigt ledsen om han sagt de saker han anklagas för.

22-åringen åtalas även för att han i tunnelbanan slagit sönder luckan vid en tunnelbanespärr. Detta erkänner han med hänvisning att det finns inspelat på övervakningsfilm.

Mannen åtalas i Stockholms tingsrätt för hets mot folkgrupp, förolämpning, hot mot tjänsteman och skadegörelse.
Daniel Vergara

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.