Terrorist som planerade "raskrig" döms till livstid

Publicerad 2013-10-28

En högerextrem student i England som dödade 82-årige Mohammed Saleem och planterade bomber utanför moskéer i England med motivet att han hatade "icke-arier" och ville starta ett "raskrig" döms till livstids fängelse. Domen meddelades i fredags.

Den mördade, en 82årig pensionär, var bara hundratals meter från sitt hem efter en bönestund när 25-åringen i april 2013 knivhögg honom tre gånger bakifrån. Enligt domaren hade 25-åringen "avsikten att hitta en muslim som han kunde döda". 25-åringen berättade för polisen att han ville hugga mannen i hjärtat.

Efter mordet började 25-åringen i juni placera bomber utanför moskéer i tre engelska städer. Bomberna lades ut på fredagar som är muslimers heliga bönedag. "Risken att vita skulle skadas var liten" , sa 25-åringen när polisen grep honom, rapporterar The Mirror.

Den tredje bomben var fylld med splitter och kunde enligt polisexperter ha orsakat stora skador och dödsfall. Just den fredagen hölls dock bönestunden en timme senare än vanligt varpå inga skadades vid explosionen. "Syftet var att begå en terroristhandling", sa 25åringen senare i ett förhör. 25åringen greps i juli 2013, en vecka efter det misslyckade bombattentatet.

Förra måndagen erkände han sig skyldig till såväl mordet och bombattentaten. I fredags dömdes 25-åringen till livstidsfängelse. 25åringen fick veta att straffet inte kan omprövas förrän han avtjänat minst 40 år. "Dessa åsikter, hat och drivkraft har ingen som helst plats i vårt mångreligiösa- och kulturella samhälle", sa domaren.

25-åringen var en begåvad ingenjörsstudent som beviljats stipendium för vidarestudier i England. I rätten framkom att att 25-åringen sedan tidigare hade planer på att starta ett "raskrig". Mordet på Mohammed Saleem skedde endast fem dagar efter att 25- åringen kommit till England. "Jag är driven av rasism och rasistisk hat", sa 25-åringen vid gripandet.

Polisen fann i 25-åringens lägenhet en kamera med hundratals bilder och videoklipp. Det fanns klipp på 25-åringen när han hemma i den Ukrainska landsbygden testade sina hemmagjorda bomber. Polisen fann också en bild på 25-åringen poserande med en jaktkniv med en text om att det var kniven som använts vid mordet.

25-åringen började sina "terroristplaner" i april 2013, en månad efter terroristmordet på brittiske soldaten Lee Rigby. Det sista bombattentatet var samma dag som Rigbys begravning. Polisen tror dock inte att mordet var motivet bakom 25åringens terrorkampanj. 25-åringen tros ha agerat ensam och polisen fann heller inte material som kopplade honom till vare sig brittiska eller ukrainska högerextrema grupper, rapporterar The Guardian.
Sumbu Temo

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.