Terrorist ville skapa raskrig

Publicerad 2013-10-22

En 25-årig student i England har erkänt att han mördat den 82-årige Mohammed Saleem nära en moské i Birmingham. Han har även vid tre tillfällen placerat ut bomber i närheten av olika moskéer. Det var rena turen att det inte skedde en massaker. 25-åringen uppger att målet med hans terror var att skapa ett "raskrig".

25-åringen har erkänt tre bombattentat och ett mord. Han kommer att dömas på fredag. Under polisförhör har han sagt att han ville starta ett raskrig och att han hatar alla som inte är vita. Genom sina attacker ville han skapa splittring i samhället. För att nå sitt mål var en rad attacker bättre än en enda stor attack, menar han.

Jakten på 25-åringen har varit den mest intensiva på flera år i England. Marcus Bale, chef för West Midlands antiterrorstyrka säger till The Guardian att 25-åringen självradikaliserats och använt internet för att lära sig tillverka bomber. Underrättelsetjänsten M15 deltog tillsammans med polisen i utredningen som också följdes på regeringsnivå.

På sociala medier har 25-åringen följt högerextremt material om bland annat Timothy McViegh som 1995 bombade en regeringsbyggnad i Oklahoma där 165 personer dog. Han har även följt högerextrema medier med hyllningar till Adolf Hitler och grov antisemitisk propaganda. I 25-åringens laptop har polisen funnit romanen Turner Diaries, som kallats "terroristbibeln" av FBI. Boken är skriven av den amerikanske nazistledaren William Pierce och har inspirerat våldsamma naziströrelser och även Timothy McViegh. Boken skildrar ett "befrielsekrig" med terror mot judar och svarta. Polisen har även funnit detaljer med planläggning och rekognosering inför attackerna.

Polisen tror att 25-åringen har varit själv om att planera sina attacker och att han inte är medlem i någon högerextrem organisation.

I april inledde 25-åringen sin terrorkampanj i England. Han hade bara fem dagar tidigare flyttat till landet från Ukraina efter att i en pristävling vunnit en praktikplats i ett mjukvaruföretag.

Den 29 april mördades Mohammed Saleem med tre knivhugg bakifrån nära sitt hem. Salem hade precis besökt en moské i Birmingham.

Efter mordet tillverkade 25-åringen tre bomber i sin lägenhet. Den 21 juni sprängdes en bomb gömd i en lunchlåda utanför Aisha moskén i Walsall. Ingen skadades i attacken men 150 personer fick evakueras från moskén.

Ytterligare en bomb sprängdes den 28 juni utanför en moské Wolverhampton. Besökare i moskén hördes en skarp smäll. Först tre veckor senare upptäckte polisen att det rörde sig om en bomb.

Den kraftigaste bomben sprängdes i Lipton i Kansu Imam Mashed moskén. Det var en bomb som preparerats med över 100 spikar. Det var rena turen att gudstjänsten försenades en timme den fredagen. Det räddade många liv. Över 300 personer skulle samlas för att be. En timme tidigare, då det normalt sett skulle hållits bön utlöstes bomben som var så kraftig att spikar borrades in i närliggande lastbilar.

"Mitt mål var att genomföra ett terrordåd", har 25-åringen sagt i förhör om attacken.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro