nazipixlad

Den nu häktade 36-åringen visar upp sin tatuering med nazistiska motiv.

Tidigare nazist misstänkt för mord

Publicerad 2013-07-24

Den 36-åring som tidigare förhörts av polisen för sin inblandning i fallet med en 23-årig försvunnen kvinna i Trollhättan har begärts häktad. Han är efterlyst av polisen och sin frånvaro häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Den 36-årige mannen, med ett långt förflutet i den nazistiska rörelsen, anhölls redan början av juli misstänkt för människorov efter att en 23-årig kvinna försvunnit från sitt hem i Trollhättan.

I brist på bevis släpptes mannen på fri fot men har inte avskrivits från utredningen.

Sent på torsdagskvällen förra veckan ska polisen, enligt TTELA, ha fått in uppgifter som pekade ut 36-åringen. Redan i fredags anhölls han i sin frånvaro. Under morgonens häktningsförhandling i Vänersborgs begärdes han häktad.

36-åringens advokat Tommy Nilsson är kritisk till beslutet.
- Jag är fortfarande av åsikten att det inte finns riktigt de skäl som erfordras för att häkta honom men det har samtidigt framkommit ny information under förhandlingen, säger Nilsson till TTELA.

Kammaråklagaren Eva Johnsson är nöjd med genombrottet i utredningen
- Tingsrätten har delat min bedömning att bevisningen är tillräcklig för på sannolika skäl misstänkt för mord, men det är inte samma sak som ett åtal. Vi har en bra bit kvar, säger hon till TTELA.

36-åringen är efterlyst och ska enligt en intervju i Aftonbladet befinna sig på semester och inte ha fått något besked om att han begärts häktad.

36-åringen var under 1990-talet en aktiv medlem i Nationalsocialistisk front, numera Svenskarnas parti, och då ledare för lokalavdelningen i Trollhättan. Mannen har också deltagit i diverse nazistiska demonstrationer, till exempel ett Hitlerfirande i Ronneby 1999. Han var även ordförande för den våldsbejakande Nationella frihetsfronten 1997.
Daniel Poohl

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.