sdpol niklas torner

Sverigedemokraternas nyvalda styrelseledamot Niklas Törner heilar med nazister. Bilden är tagen på 90-talet. (Foto privat)

Tidigare nazister i ny SD-styrelse

Publicerad 2013-03-25

Två ledamöter i Sverigedemokraternas nya styrelse i Dalarna/Västmanland har en historia i vit makt-miljön. En ledamot var med att bilda en nazistorganisation. Den andra har varit aktiv i Nationaldemokraterna och drivit en vit makt-sajt.

I söndags valdes en ny styrelse i Dalarna/Västmanland. I den nya styrelsen valdes Johan Henriksson in. Han kandiderade 2006 för Nationaldemokraterna. Han var även med och grundade den lokala nazistorganisationen Fagersta Fria Nationalister, FFN. Där ansvarade han bland annat för att uppdatera organisationens hemsida och spred propaganda för nazistiska Svenska motståndsrörelsen och Info 14.

Henriksson dömdes 2006 för misshandel, ofredande, hemfridsbrott, skadegörelse och olovligt anskaffande av alkoholdrycker till 120 timmars samhällstjänst.

Partiveteranen Niklas Törner som även han valts in i styrelsen gjorde Hitlerhälsning på ett gruppfoto taget på 90-talet. Han kandiderade för Sverigedemokraterna i valet 1998. År 2003 var Törner medlem i Nationaldemokraterna. Han har även beställt material från Nationalsocialistisk front och drivit vit makt-sajten motstånd.org.
Mikael Ekman, Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

 flyktingkampen puff

Partierna i skuggan av SD

Partierna i marginalen. Sverigedemokraterna har gott om konkurrenter när det handlar om att locka väljarna som är emot flyktingmottagande. Runt om i landet finns ett antal småpartier som profilerar sig mot flyktingmottagande och islam.

Tre nazister misstänkta för mordförsök

Knivhöggs i magen. Tre personer från nazistiska Svenska motståndsrörelsen misstänks för knivattacken mot Fidel Ogu i december förra året.

Tidigare högerextremister i nytt missnöjesparti

Partier i marginalen. Framstegspartiet som bildades av missnöjda sverigedemokrater har personer med nazistisk och högerextrem bakgrund i sin styrelse. Expo Idag har granskat partiet.

Bloggat