Tiotusentals protesterade mot antisemitism

Publicerad 2013-04-23

I helgen genomfördes manifestationer mot antisemitism i Budapest och Prag. En rapport från det amerikanska utrikesdepartementet konstaterar samtidigt att hat mot judar är ett allvarligt problem i flera länder. Särskilt svår bedöms situationen vara i Ungern.

Närmare 25 000 människor marscherade på söndagen i Budapest mot antisemitism. Demonstrationen genomförs årligen för att hedra offren för Förintelsen i Ungern. Marschen drar vanligtvis tiotusentals människor, men helgens manifestation ses som en särskild markering mot den våg av intolerans som sköljt över landet de senaste åren, skriver JTA.

Även i Prag samlades hundratals människor på lördagen för att protestera mot hat mot judar i landet. Liksom den i Budapest var manifestationen tillägnad Förintelsens offer, skriver The Prague Daily Monitor.

På fredagen släpptes en rapport på området av det amerikanska utrikesdepartementet. Rapporten, som bland annat beskriver antisemitism över hela världen, fokuserade särskilt på situationen i Ungern och det antisemitiska partiet Jobbik. Jobbik valdes in i det ungerska parlamentet 2010 med nära 17 procent av rösterna. Partiet har gjort sig känt för grova antisemitiska uttalanden, bland annat har partiets utrikespolitiske talesman Marton Gyongyosi efterfrågat att listor upprättas på judiska tjänstemän och parlamentariker, då dessa "utgör en säkerhetsrisk". Uttalandet fördömdes av den ungerska regeringen och civilsamhället.

Rapporten uppmärksammar också att det blir allt vanligare att ungerska politiker hyllar Ungerska antisemiter från andra världskriget. Bland annat har Ungerns tidigare regent, Miklos Horthy, som gick i allians med Nazityskland och bidrog till deportationen av hundratals ungerska judar, kommit att hyllas med nyligen avtäckta statyer och plaketter i flera Ungerska lokalsamhällen.

Det konstaterades också i rapporten att det finns anledning att bevaka utvecklingen av antisemitism i Grekland, Ukraina och Venezuela. Förekomsten av antisemitism i Ukraina bedöms dock ha minskat något i ett längre perspektiv, om än från en hög nivå. Trots att det högerextrema partiet Svoboda haft stora framgångar i landet visar opinionsundersökningar att negativa attityder mot judar minskat bland ukrainare den senaste tiden.
Robin Folkö

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.