Trakasserade grannar med bananskal och batongslag

Publicerad 2013-03-08

En 45-årig man som systematiskt trakasserat sina grannar på grund av deras hudfärg har dömts för ofredande till skyddstillsyn. Vid ett tillfälle dunkade han på sina grannars ytterdörr med en batong. Vid ett annat tillfälle kastade han bananskal utanför deras lägenhet.

Två personer boende i Örebro har vid upprepade tillfällen utsatts för rasistiska trakasserier av sin granne. Det gick så långt att en av dem flyttade från lägenheten på grund av rädsla.

Flera händelser har polisanmälts. I augusti 2011 knackade 45-åringen på målsägandenas dörr när en av dem öppnade skrek 45-åringen "jävla neger åk hem till Afrika". Liknande händelser utspelade sig flera gånger och de boende kände sig rädda. Vid ett tillfälle slog grannen med batong på dörren. Han har även kastat bananskal och korv utanför lägenheten.

De boendes vän utsatts för 45-åringen när han stod på balkongen. "Åk hem till Afrika, vill ni ha bananer, jävla negrer", skrek han.

Trakasserierna gick så långt att en av de boende flyttade från lägenheten av rädsla.

45-åringen uppger själv att han provocerats av att grannarna diskat efter klockan elva på kvällen. Han uppger även att han förvånats över att de som bodde i lägenheten var av afrikanskt ursprung och att han blev arg för att en av dem inte förstod svenska. Han nekar till han slängt bananskal utanför lägenheten. 45-åringen hävdar att det var en utanför en annan familjs dörr han slängt bananskal.

Örebros tingsrätt slår fast att 45-åringen allvarligt kränkt de målsägande och att det är uppenbart att 45-åringen hyser rasistiska åsikter. Mannen är tidigare straffad för brott mot knivlagen och olaga hot. Tingsrätten skriver att normalt skulle 45-åringen dömas till fängelse men att 45-åringens psykiska problematik ska tas i beaktning. Därför döms 45-åringen till skyddstillsyn och skadestånd på sammanlagt 18 500 kronor.
Daniel Vergara

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro