Trakasserade grannar med bananskal och batongslag

Publicerad 2013-03-08

En 45-årig man som systematiskt trakasserat sina grannar på grund av deras hudfärg har dömts för ofredande till skyddstillsyn. Vid ett tillfälle dunkade han på sina grannars ytterdörr med en batong. Vid ett annat tillfälle kastade han bananskal utanför deras lägenhet.

Två personer boende i Örebro har vid upprepade tillfällen utsatts för rasistiska trakasserier av sin granne. Det gick så långt att en av dem flyttade från lägenheten på grund av rädsla.

Flera händelser har polisanmälts. I augusti 2011 knackade 45-åringen på målsägandenas dörr när en av dem öppnade skrek 45-åringen "jävla neger åk hem till Afrika". Liknande händelser utspelade sig flera gånger och de boende kände sig rädda. Vid ett tillfälle slog grannen med batong på dörren. Han har även kastat bananskal och korv utanför lägenheten.

De boendes vän utsatts för 45-åringen när han stod på balkongen. "Åk hem till Afrika, vill ni ha bananer, jävla negrer", skrek han.

Trakasserierna gick så långt att en av de boende flyttade från lägenheten av rädsla.

45-åringen uppger själv att han provocerats av att grannarna diskat efter klockan elva på kvällen. Han uppger även att han förvånats över att de som bodde i lägenheten var av afrikanskt ursprung och att han blev arg för att en av dem inte förstod svenska. Han nekar till han slängt bananskal utanför lägenheten. 45-åringen hävdar att det var en utanför en annan familjs dörr han slängt bananskal.

Örebros tingsrätt slår fast att 45-åringen allvarligt kränkt de målsägande och att det är uppenbart att 45-åringen hyser rasistiska åsikter. Mannen är tidigare straffad för brott mot knivlagen och olaga hot. Tingsrätten skriver att normalt skulle 45-åringen dömas till fängelse men att 45-åringens psykiska problematik ska tas i beaktning. Därför döms 45-åringen till skyddstillsyn och skadestånd på sammanlagt 18 500 kronor.
Daniel Vergara

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA