Turkisk toppolitiker skyller protester på judar

Publicerad 2013-07-03

Besir Atalay, en av Turkiets fyra vicepremiärministrar har skapat oro i det judiska samfundet efter att han lagt skulden för protester i landet på den judiska minoriteten och "internationella medier".

Det som i förra månaden började som mindre protester mot ombyggnaden av Gezi park i Istanbul växte till omfattande massdemonstrationer med tiotusentals personer. Demonstranterna protesterade mot premiärministern Tayyip Erdogans allt mer auktoritära styre över Turkiet.

Efter oroligheterna har turkiska ledare antytt att det är utländska krafter som ligger bakom protesterna. Tayyip Erdogan tror på en konspirationsteori där "utländska kretsar", lobbyister, utländska medier och terrorister orkestrerar protesterna för att skada Turkiets ekonomi och styre. Vicepremiärministern Besir Atalay gick längre och pekade specifikt ut judarna i en intervju i en turkisk tidning i måndags. Atalay tror på den antisemitiska föreställningen att judar är illojala medborgare, att de har en kollektiv agenda och kontrollen över världens medier.

– De är alla enade. På ena sidan har du den judiska diasporan. Ni har sett utländska mediers attityder över händelserna i Gezi Park, hur snabbt de blandade sig i och hur snabbt och brett de rapporterade om det innan någon analys hade gjorts, uttalade Atalay i intervjun i måndags.

Enligt tidningen ska han även ha sagt att: "Det finns de i och utanför vårt land som är missunnsamma över att Turkiet växer så snabbt.". Uttalanden har dock dementerats av Atalays adminstration.

"Vicepremiärminster Besir Atalay har inte gjort någon sådan analys eller uttalande", står det i administrationens pressmeddelande, rapporterar Reuters.

Även Ankaras borgmästare Melih Gokcek har tidigare påstått att protesterna i Gezi park är den "judiska lobbyns påhitt".

Den judiska världskongressen har fördömt Besir Atalay och det judiska samfundet i Turkiet är oroliga för att utspelet ska leda till repressalier mot dem.

"Vi försöker få information om innebörden, vidden och detaljer i vicepremiärminister Besir Atalays påstående att 'den judiska diasporan ligger bakom Gezi-protesterna."

I Världskongressens uttalandet står det också:

"Judiska turkiska medborgare så väl som judar runt om i världen kan drabbas och pekas ut som måltavlor på grund av en sådan generalisering. Vi vill uttrycka vår oro och att vi är medvetna om vilka konsekvenser sådana föreställningar kan leda till".
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA