Tusentals Umeåbor demonstrerade mot nazism

Publicerad 2013-09-10

I Umeå protesterade över 3000 mot nazism. Några dagar tidigare hade aktivister i nazistiska Svenska motståndsrörelsen ställt till bråk i staden.

Facebookeventet "Umebor mot nazism" skapades som en reaktion mot SMR:s torgmöte i lördags. Antalet anhängare ökade snabbt och snart hade över 3000 visat sitt stöd till en manifestation mot nazism. Igår fyllde också 3000 demonstranter rådhustorget i centrala Umeå där även tal hölls. Byggnadsmännen avbröt smattrandet från betongborren från byggnationerna bredvid för att talarna skulle höras lättare.

- Inga nazister på våra gator, ropade demonstranterna på torget.

Lördagseftermiddagen innan var det istället SMR:s demonstranter som hördes samtidigt som en gala mot sociala utsatta pågick. Fanor och skyltar med organisationens symbol vajade och flygblad med nazistiska budskap delades ut. Många gjorde Hitlerhälsningar och är nu misstänkta för hets mot folkgrupp. Ett hundratal umeåbor samlades för att protestera mot SMR:s aktivister.

På grund av den stora risken för konfrontationer med allmänheten förde polisen nazisterna till en mer avlägsen plats. Vid kroppsvisiteringen beslagtog polisen flera knivliknande föremål.

- Det var som om en bomb hade släppts. Det kändes så overkligt, det var verkligen främmande för mig, sa Peder Westerberg, en av talarna på måndagens manifestation mot nazism om att Svenska motståndsrörelsen dykt upp i staden.

Det var inte första gången SMR verkade i Umeå. Anhängare har tidigare jagat personer som rivit ner deras propaganda och hotat Arbetarpartiets kontor. Gruppen har annars varit ganska overksam i Umeå. De flesta av demonstranterna var från Stockholmsregionen.

Det är inte heller första gången Umeåbor tydligt tar avstånd från rasism.

- Här har de ingen chans att demonstrera utan att vi kommer att stå emot. Vi är inte toleranta mot nazister och rasister. Det finns ingen chans att de kan få fäste här, säger Westerberg.
Sumbu Temo

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA