Två högerextrema grupper i Frankrike förbjuds

Publicerad 2013-07-26

Den franska regeringen har beslutat att förbjuda ytterligare två franska högerextrema organisationer.

Efter ett möte under onsdagen meddelade inrikesministern Manuel Valls att den franska regeringen valt att förbjuda två högerextrema organisationer, L'Oeuvre Française och den nära anknutna organisationen Jeunesses Nationaliste.

L'Oeuvre Française bildades redan 1968 och är känd för sin antisemitism och leds av Yvan Benedetti, tidigare aktiv i Front National. Organisationen var aktiva i de omfattande protesterna mot lagen om rätt till samkönade äktenskap och tvingade bland annat socialisten Erwann Binot, en av arkitekterna till lagförslaget att ställa in sina offentliga framträdanden efter att organisationen varit med och stört hennes möten.

Enligt inrikesministern Manuel Valls propagerar gruppen för en xenofobisk och antisemitisk ideologi. Gruppen har också enligt Valls uttryckt stöd för franska nazivänliga lydregimen under Nazitysklands ockupation av Frankrike under Andra världskriget.

Den andra organisationen som förbjuds är Jeunesses Nationaliste. Gruppen grundades 2011 och leds av Alexandre Gabriac, som uteslöts ur Front National sedan han fångats på bild när han gjorde Hitlerhälsning.

Gruppen förbjuds för att den enligt Manuel Valls organiserar sig som en privat milis med militärliknande träningsläger och för att gruppen propagerar för hat och våld och glorifierar Waffen SS.

Jeunesses Nationalistes ledare Alexande Gabriac twittrade på onsdagen, som svar på regeringens beslut:

"Tron att man ska kunna stoppa vår övertygelse och våra framsteg genom att förbjuda oss är en fantasi. Framtiden är vår."

Beslutet att förbjuda de två organisationerna kommer i spåren av mordet på den franske 18-årige antifascisten Clement Meric den 6 juni i år. Meric dog efter att ha blivit misshandlad i samband med en våldsam sammandrabbning mellan högerextremister och antifascister vid en shoppinggata i Paris. I mitten av juli förbjuds tre organisationer vars medlemmar på olika sätt var iblandade i dödsmisshandeln.
Daniel Poohl

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA