Tyska parlamentet bad om ursäkt till NSU:s offer

Publicerad 2013-09-03

Det tyska parlamentet Bundestag debatterade på måndagen den parlamentariska rapport som kritiserade hur utredningen av NSU-morden skötts. Parlamentets ordförande bad om ursäkt till terrororganisationens offer.

Blomsterhandlaren Theo Boulgarides sköts med åtta kulor från två vapen. Det var sommaren 2005 i Nuremberg i Tyskland. Ett av vapnen, en Česká 83., hade tidigare använts vid sex mord. Majoriteten av offren var av turkisk eller grekisk börd. Polisen misstänkte att de anhöriga var inblandande. De missade sambandet mellan seriemorden som pågick från 2000 till 2007.

- Ett sådant grundligt administrativt misslyckande som vi begick får aldrig upprepas, sa Sebastian Edathy, ledare för utredningsutskottet.

Han hänvisade till polisens föregivna antagande att morden var kopplade till maffian, prostitution eller handel med vapen, på grund av offrens ursprung.

- Fördomar har lett till att man har sett offrens utländska härkomst som ett tecken på att det skulle röra sig om organiserad kriminalitet, uppgav han till Tidskriften Expo (2/2013) som en av orsaken till varför mordutredningarna brustit på flera punkter.

Det rasistiska motivet bakom morden kunde ha uppdagats tidigare och Underjordiska nationalsocialisters,NSU, inblandning kunde därmed också ha upptäckts tidigare. Det var inte förrän två av medlemmarna, Uwe Böhnhardt och Uwe Mundlos, hittades döda i en husbil, troligen självförvållat efter ett misslyckat bankrån som NSU:s existens blev kända. I den hyrda husbilen hittades en Česká 83. Samma vapen som hade använts för att mörda Boulgarides sex år tidigare.

Norbert Lammert, parlamentets ordförande, bad vid debatten om ursäkt till offrens anhöriga som behandlats som misstänkta gärningsmän. Rapporten innehåller 47 förslag på förbättringar inom samarbetet mellan olika organ, polisiära och rättsliga tjänster samt behandlingen av dokumentation.

- Varför raderades dokument? frågade ledamoten i Liberalerna Hartfrid Wolff, rapporterar Deutsche Welle.

Petra Pau, representant för vänstern ansåg att misslyckandet har sin grund i negligeringen av högerextrema grupper i Tyskland och institutionaliserad rasism i rättssystemet. Hon efterlyste en nedrustning av regionala säkerhetstjänster och en minskad användning av informanter från högerextrema grupper.
Sumbu Temo

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.