nsu

De kända medlemmarna i terrororganisationen NSU. Nu får tyska myndigheter kritik i en rapport för att inte tidigare ha stoppat deras mordserie.

Tyskt rättsväsende får svidande kritik

Publicerad 2013-08-23

På torsdagen presenterade en parlamentariskt tillsatt kommitté en rapport om polisens utredning av nazistiska NSU:s mordserie i Tyskland. Flera myndigheter inom rättsväsendet får svidande kritik för att ha missat viktiga spår på grund av rasistiska fördomar.

"Det här är ett misslyckande av myndigheterna som saknar motstycke i historien", sade socialdemokraten Sebastian Edathy, ordförande för den parlamentariskt tillsatta kommittén, rapporterar Deutsche Welle.

I rapporten föreslås 47 reformer för att säkerställa att polis och underrättelsetjänster inte gör om samma misstag som i utredningen av NSU igen.

Kommitténs uppdrag var att granska polisens och säkerhetspolisens utredning av morden på nio personer med utländsk påbrå och en polis. Morden begicks mellan 2000 och 2007. Först 2011 kunde rättsväsendet koppla morden till den nazistiska miljön. Då hade två medlemmar i den nazistiska terrororganisationen Underjordiska nationalsocialister hittats döda och polisen fann bevis i form av vapen och en egenproducerad film där organisationen tar på sig morden och ett sprängdåd i Köln 2004

Den enda kända levande medlemmen i NSU greps kort efter efter att hon tänt på sin lägenhet för att förstöra bevis.

Kommitténs utredning visar att ansvariga myndigheter inte följt upp ledtrådar, som till exempel iakttagelser av nazister. Myndigheterna arbetade under felaktiga antaganden. De arbetade utifrån teorin att det handlade om organiserad brottslighet och anhöriga till offren blev ofta misstänkta. En anledning till det konstaterar utredning beror på fördomar inom myndigheterna. Kommittén vill ha bättre kvalitet på utbildning hos de lokala säkerhetsorganisationer och att fler personer från minoriteter anställs.

– Turkar mördar turkar. Det verkar ha varit mentaliteten, sa Edathy.

– Jag tror inte det handlar om institutionell rasism, men vi har rasister som arbetar inom säkerhetstjänstens olika myndigheter, fortsatte han, rapporterar New York Times.

Sebastian Edathy menar dock att det inte finns något som visar att rättsväsendet medvetet ignorerat fakta som pekat mot att morden begåtts av högerextremister.

Kristdemokraten Clemens Binninger som ingår i kommittén menar att säkerhetstjänsterna åtminstone borde kunna ha kopplat bomben i Köln till högerextremism.

– En bomb exploderade i ett område där nästan bara människor som tillhör etniska minoriteter bor och arbetar och där bara invandrare var måltavla för brottet. Trots det så utredde inte myndigheter om högerextremister kunnat ligga bakom utan fokuserade bara på organiserad brottslighet, sa hon, rapporterar New York Times.

Andra anledningar till myndigheternas misslyckande är bristande samarbete mellan olika underrättelsetjänster. Information lämnades inte ut av konkurrensskäl och på grund av inbördes tävlan.

Den misslyckade utredningen har lett till att högt uppsatta tjänstemän avgått. Bland annat chefen för det tyska författningsskyddet Heinz Fromm. Det efter att det avslöjats att underrättelsetjänsten förstört dokument som kunnat innehålla bevismaterial.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.